Collegium artisticum
0

Otvorena izložba "Zemlja-knjiga-mape"

FENA
Velika balkanska izložba "Zemlja, knjiga, mape", nastavak je izložbe Biblioteka - otvorena knjiga Balkana koja je održana prvi put 2006. godine u Čačku, a potom i u Sarajevu, u organizaciji Centra za vizuelna istraživanja Krug. Večeras je otvorena u galeriji Collegium artisticum.

Direktor Collegium artisticuma Strajo Krsmanović podsjetio je da je prije dvije godine, kada je pokrenut projekt "Biblioteka-otvorena knjiga Balkana", njegov inicijator Božidar Plazinić rekao da će se desiti i ova postavka.

Istoričarka umjetnosti Branka Mujagić rekla je da postoji povezanost između ova tri pojma - zemlje, knjige i mape, te da su i sama djela neka vrsta mape.

Božidar Plazinić je rekao da je ovo postavka kojom umjetnici daju svoj osvrt na zbivanja na Balkanu.

Na izložbi se nalaze radovi 92 umjetnika sa balkanskih prostora i gostiju iz drugih zemalja: Ričard Noas (SAD), Petra Majc (Austrija), Don Palade (Rumunija), Kendži Nagaji (Japan), Mihaela Padeva (Bugarska), Balint Zombati (Mađarska), Ingrid Skogard (Norveška), Nurulah Tuncer (Turska), Vlado Martek (Hrvatska), Edo Numankadić, Mustafa Skopljak, Asim Đelilović, Alma Suljević, Džeko Hodžić (BiH), Katja Smerdu (Slovenija), Anka Burić (Crna Gora), Dušan Otašević, Živko Grozdanić, Mrđan Bajić, Mileta Prodanović, Talent, Petar Donkov (Srbija) ... .