{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba "Zaustavljeno vrijeme. Slike o plesu"

F
20.9.2008. u 20:15
0
0
Otvorena izložba "Zaustavljeno vrijeme. Slike o plesu"
0
Otvorena izložba "Zaustavljeno vrijeme. Slike o plesu"
U sklopu Prvog međunarodnog festivala suvremenog plesa u Bosni i Hercegovini večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvorena izložba plesne fotografije „Zaustavljeno vrijeme. Slike o plesu“.
Organizator izložbe je Goethe institut u BiH. Koncept za izložbu je uradio Plesni arhiv iz Kelna.

„'Zaustavljeno vrijeme. Slike o plesu' naslov je izložbe koja putuje svijetom i koju smo dobili direktno iz Južnoafričke Republike“, kazala je na otvaranju izložbe direktorica Goethe instituta BiH Petra Raymond.

Specifičnost izložbe je u tome što ona povezuje dvije umjetnosti: ples i fotografiju, koji se različitim estetskim pristupima utapaju u novu formu izražavanja. Ples predstavlja pokret, dinamični, elegantni pokret, stalne promjene, vođen muzikom, melodijom i ritmom. Ples uvijek ima i vremensku dimenziju, što je u biti i glavna suprotnost naspram fotografije, koja prostor fragmentira i pomoću svjetlosti samo djelić pokreta zadržava na dvodimenzionalnoj površini.

Plesna fotografija, kazala je Raymond, od svog početka predstavlja veliki izazov za fotografe. Naglasila je da „o slikama koje prikazuju ples i pokret niko nije na početku razmišljao“ te da se „tek razvojem suvremenih tehnika i skraćivanjem perioda osvjetljavanja pri slikanju stvara mogućnost da se zaustavljeni pokreti preslikaju pomoću fotografije“.

„Zajedničko djelovanje plesa i fotografije, momenata estetskog i suvremenog pokreta - s različitim fotografskim perspektivama - ples u fotografiji pretvaraju u svojevrsni medij – plesnu fotografiju“, kazala je Raymond.

Pokret i fotografija, prema rečenom, ipak ostaju u suprotnosti. U stvarnosti fotografija nije u stanju da prikaže tekuće pokrete plesa, nego ih ona u potpunosti stvara nanovo. Time se stvara velika jedinstvena šansa jedne nove estetike, koja može biti nezavisna od prikazanog pokreta.

Spomenuta estetika vlada izložbom „Zaustavljeno vrijeme. Slike o plesu“. Ideju su „na savršen način“ predstavili umjetnici, „fotografi koji hvataju plesače u pokretu“.

Izložba će biti postavljena u Narodnom pozorištu u Sarajevu do 6. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: