Galerija "Gabrijel"
0

Otvorena izložba zadarskih umjetnika

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Gleriji "Gabrijel" Kamernog teatra 55 u četvrtak je održana promocija knjige "Bokeljska muka“ autorice prof. dr. Vande Babić te je otvorena izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar.

Promotor knjige je bio mr. Jozo Čikeš te sama autorica.

Jozo Čikeš je rekao: "Iz njenog sadržaja možete odmah vidjeti i zaključiti da knjiga ima dvije glavne karakteristike: jedan znanstveni naboj i jedan nacionalni naboj. Tako preko naslova kao što su 'Neke zablude književne i kulturne historiografije', 'Kratki pregled starije književnosti Boke Kotorske', 'Jedinstvo tematike i stila' te 'Pasionski tekstovi u hrvatskoj znanstvenoj literaturi 'odmah je jasno što je autorica htjela da uradi i što je i uradila. Autorica iznosi da bokokotorska književnost pripada hrvatskoj književnosti, a ne nekoj drugoj kulturološkoj ili geografskom kako neki znanstvenici tvrde.“

Autorica je nešto više rekla o samom nastanku knjige te o temama i motivima kojima se bavila.

"Prvi put se u hrvatskoj književnosti posebno obrađuje Pasionska baština koju smatram iznimno važnom ne samo unutar bokokotorske nego sveukupne hrvatske književnosti uključujući tu naravno i književnosti Bosne i Hercegovine.“

Nakon promocije knjiga predsjednik zadarske podružnice HKD Napredak i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, Mato Ljubičič je predstavio samo udruženje, kazao nešto o autorima izložbe te slikama koje su izložene.

Član udruženja Zvonko Čulina je pozdravio nazočne, a ataše za kulturu pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Krunoslav Cigoj je otvorio izložbu čija postavka će biti otvorena do 4. juna.