Kultura
0

Otvorena izložba "What's Inside Ideal X?"

FENA
U okviru ovogodišnjeg Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", Muzej moderne i suvremene umjetnosti" iz Rijeke (Republika Hrvatska) predstavio je danas u Gradskoj galeriji Collegium artisticum multimedijalnu instalaciju pod nazivom "What's Inside Ideal X?".

Ova izložba je samostalna cjelina projekta međunarodnog kolektiva The Moving Crew, a predstavlja minijaturne kontejnere koji poslagani tako da oblikuju tipični brodski kontejner.

Kustosica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke Ksenija Orelj kazala je Feni da je u stvaranju ove izložbe osim umjetnika učestvovalo i mnogo običnih građana, tako je da je na projektu radilo oko 200 osoba.

Ideja za ovakvu instalaciju nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama na Sveučilištu u Iowi te je stoga ovo uspješno realiziran međunarodni projekt.

Orelj kaže da je za predstavljanje prvi put ovog muzeja na "Sarajevskoj zimi" odabrana baš ova instalacija jer je kolaborativna i propituje šta je u tim kontejnerima - roba, ljudi, informacije, umjetnost, koliko je tu korupcije i moći potrošačkog društva, kao i ulogu kapitala u tome.

Izložbu je otvorio direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić koji je predstavio i rad Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te izrazio nadu da će se saradnja između Sarajeva i Rijeke ovakvim projektima obnoviti i produbiti.