Sarajevo
0

Otvorena izložba umjetnika BiH povodom Dana državnosti

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika (ULU) BiH povodom 25. novembra Dana državnosti BIH otvorena je večeras u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Na ovoj revijalnoj izložbi predstavio se 121 autor.

U katalogu izložbe Silvija Dervišefendić podsjeća da je za posjetioce ova izložba šetnja kroz historiju bh. umjetnosti.

  • Pod okriljem tradicije ULUBiH i ove godine okuplja i prezentira najnovije likovne izričaje svojih članova. Među njima u ovom trenutku nije potrebno nikoga izdvajati, jer upravo ova, jedna vrsta salonskog događaja i ima za cilj kolektivno učestvovanje. Godišnje okupljanje različitih domaćih likovnih stvaralaca potvrđuje da je skoro svaki važniji datum jedne zajednice povod za promociju vlastite kulture, određivanje vlastite pozicije u kulturnim integracijama, te konstruisanje kolektivne svijesti u prostoru koji zauzimamo, zapisano je u katalogu izložbe.

Izložbu je otvorio predsjednik ULUBiH Irfan Hozo. On je istakao da je riječ o revijalnoj izložbi koja ne pruža potpun uvid u stvaralaštvo članova Udruženja.

Ova izložba, kako je rekao Hozo, predstavlja kolektivni javni čin kojim umjetnici daju svoj doprinos Danu državnosti BiH.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i maestro Oskar Danon, jedan od osnivača grupe Collegium Artisticum, koja iduće godine obilježava 70 godina od osnivanja.