Otvorena izložba umjetnika BiH povodom Dana državnosti

F
FENA
24.11.2008. u 19:59
0
0
Otvorena izložba umjetnika BiH povodom Dana državnosti
0
Otvorena izložba umjetnika BiH povodom Dana državnosti Foto: Arhiva
Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika (ULU) BiH povodom 25. novembra Dana državnosti BIH otvorena je večeras u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.
Na ovoj revijalnoj izložbi predstavio se 121 autor.

U katalogu izložbe Silvija Dervišefendić podsjeća da je za posjetioce ova izložba šetnja kroz historiju bh. umjetnosti.

- Pod okriljem tradicije ULUBiH i ove godine okuplja i prezentira najnovije likovne izričaje svojih članova. Među njima u ovom trenutku nije potrebno nikoga izdvajati, jer upravo ova, jedna vrsta salonskog događaja i ima za cilj kolektivno učestvovanje. Godišnje okupljanje različitih domaćih likovnih stvaralaca potvrđuje da je skoro svaki važniji datum jedne zajednice povod za promociju vlastite kulture, određivanje vlastite pozicije u kulturnim integracijama, te konstruisanje kolektivne svijesti u prostoru koji zauzimamo, zapisano je u katalogu izložbe.

Izložbu je otvorio predsjednik ULUBiH Irfan Hozo. On je istakao da je riječ o revijalnoj izložbi koja ne pruža potpun uvid u stvaralaštvo članova Udruženja.

Ova izložba, kako je rekao Hozo, predstavlja kolektivni javni čin kojim umjetnici daju svoj doprinos Danu državnosti BiH.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i maestro Oskar Danon, jedan od osnivača grupe Collegium Artisticum, koja iduće godine obilježava 70 godina od osnivanja.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: