{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba u znak sjećanja na vajara i slikara Slobodana Dragaša

28.3.2015. u 21:00
0
1
Otvorena izložba u znak sjećanja na vajara i slikara Slobodana Dragaša
0
Izložba u znak sjećanja na banjalučkog vajara Slobodana Dragaša, kojom je ujedno obilježena i godišnjica njegove smrti, otvorena je večeras u "Klubu umjetnika" u Banjoj Luci.
Djela koja će biti izložena do 28. aprila do sada nisu bila u javnom prostoru. Iako je broj radova koji će biti dio ove postavke sveden na minimum, ukazat će na različite periode stvaranja ovog umjetnika. Slobodan Dragaš preminuo je 29. marta 2006. godine, a svojim pedagoškim radom uticao je na mnoge mlade umjetnike.

Slobodan Dragaš je rođen 1957. godine u Banjoj Luci. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Splitu 1978. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. godine, Odsjek vajarstva. Osim slikarstvom i vajarstvom, bavio se i grafičkim dizajnom. Vodio je vajarske kurseve, učestvovao u brojnim kolonijama i svojim pedagoškim angažovanjem uticao na mnoge mlade umjetnike. Preminuo je 29. marta 2006. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, nakon dugogodišnje bolesti srca.

Dragaš će ostati upamćen i po tome što je služio mladim talentima i borio se za likovni identitet grada. Na Dragaševu inicijativu, njegovu tradiciju rada sa mladima nastavio je njegov prijatelj i akademski slikar Renato Rakić.

„Od kada je preminuo Dragaš, škola slikanja radi istim tempom. Od tada školu pohađa u prosjeku 50 đaka svakog mjeseca. Program obuhvata pripremni dio za upis na fakultete poput akademije umjetnosti, arhitektonsko-građevinskog i drugih srodnih odsjeka. Preko 50 đaka ove škole studira na nabrojanim fakultetima, a neki od njih su i predavači. Sama ta činjenica dovoljno govori koliko je Dragaš uradio za ovo područje, motivisao i uticao na budućnost mladih. Ta ideja i dalje živi, a svakodnevo đaci rade u ateljeu Slobodana Dragaša“, rekao je Rakić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: