Livno
0

Otvorena izložba u Franjevačkom muzeju

FENA
U povodu 150. godišnjice osnivanja franjevačkog samostana Gorica Livno (1859.–2009.) u Livnu je u petak u novoj zgradi Franjevačkog muzeja otvorena izložba pod nazivom «Dušobrižnici, prosvjetitelji, čuvari kulturne baštine, liječnici«.

U svojstvu pokrovitelja, svečanosti je prisustvovala predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

Izložbom se, saopćeno je iz Ureda predsjednice FBiH, nastoji ukazati na ogroman i neprocjenljiv značaj i ulogu livanjskih franjevaca u dušobrižništvu, prosvjećivanju, kulturnom uzdizanju i liječenju u livanjskom kraju.

Na izložbi će se moći vidjeti predmeti iz sakralne zbirke, arheološke, numizmatičke, etnografske, zbirke starog oružja, arhiva i knjižnice, koje su franjevci sakupljali i čuvali.

Značaj ove godišnjice je tim veći jer se dešava u ozračju 800 obljetnice franjevačkog reda u Bosni i Hercegovini čiji je intelektualni i profesionalni rad dio naših duhovnih, kulturnih i političkih prilika.

-Ova izložba je svima nama, još jedna potvrda da su franjevci i danas živ i bitan dio duhovnosti i kulture hrvatskog naroda u Livnu, ali istovremeno dio i bosanskohercegovačkog crkvenog, kulturnog, duhovnog i društvenog mozaika, rekla je predsjednica Krišto otvaajući ovu izložbu.