|

Otvorena izložba turskog umjetnika Arguna Okumuşoglua

Otvorena izložba turskog umjetnika Arguna Okumuşoglua
0
F
FENA
12.2.2011. u 20:25
2
komentara
0

dijeljenja
Otvorena izložba turskog umjetnika Arguna Okumuşoglua Argun Okumuşoglu
U okviru festivalskog programa "Sarajevske zime" u subotu navečer je u Turskom kulturnom centru u Sarajevu otvorena izložba turskog slikara Arguna Okumuşoglua pod naslovom Frottage.
Koncept predstaveljen izložbom Frottage prevodi se kao uznemiravanje, napad, a također i kao eksploatacija i iskorištavanje. Ljudi se u svakodnevnom životu mogu naći u situacijama da budu iskorištavani i loše tretirani na mnogo načina što je prisutno u motivima 11 izloženih slika. Svojevrsna poruka izložbe je protest umjetnika protiv takvih pojava i dešavanja.

"Čovječanstvo mora ići naprijed i ako se ljudska bića okrenu jedna drugima i međusobno poštuju do takvih pojava će dolaziti sva manje i rjeđe", kazao je ambasador Republike Turske Vefahan Ocak otvarajući izložbu Frottage.

Argun Okumuşoglu je jedan od vodećih imena u koneceptualnoj umjetnosti. Rođen je u Istanbulu 1955. godine i diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Akademije lijepih umjetnosti u Istanbulu.

Tokom dugogodišnje umjetničke karijere djela je izlagao na mnogim kolektivnim izložbama u Turskoj, ali i u drugim evropskim i svjetskim državama.

Pored brojnih kolektivnih, još od 1987. godine imao je veliki broj samostalnih izložbi u Istanbulu, Izmiru, Ankari, New Yorku i Havani.

Izložba u Sarajevu bit će otvorena do 17. februara.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...