Izložen 51 autoportret
0

Otvorena izložba "Svaki čovjek je umjetnik" autora Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu artisticumu

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U galeriji Collegium artisticum danas je otvorena izložba "Svaki čovjek je umjetnik" autora Aleksandra Saše Bukvića.

Sa konceptom "Svaki čovjek je umjetnik" Saša Bukvić odlazi nekoliko koraka dalje, motivišući da stvaraju i one koji nikada nisu talent prepoznavali u sebi niti imali umjetničkih ambicija.

Na izložbi "Svaki čovjek je umjetnik" izložen je 51 autoportret koje su crtali amateri, učesnici koncepta. Dvadeset slika uradio je Bukvić, a nastale su prema nekim od 20 amaterskih crteža.

Tokom svoje cjelokupne umjetničke karijere Bukvić se bavi autoportretom i portretom, bilo da je riječ o crtežu, slici ili skulpturi te da je i ovaj art iskorak samo jedna od faza cjeloživotne autorske preokupacije.

Bukvić zadnju deceniju ljude iz svog okruženja poticao je na eksperimente, a s aktuelnim projektom proširio je svoju misiju na prijatelje i šire okruženje u namjeri da potvrdi kako zaista svaki čovjek može biti umjetnik.

Tokom cijele jedne godine nastajali su autoportreti ljudi koje bi Saša upitao znaju li crtati. Njihov odrični odgovor najčešće bi bivao početak ove art avanture. Upravo su mu takvi trebali. I rezultat bi uvijek bio isti, svaki čovjek je bio sposoban napraviti crtež i osjetiti zadovoljstvo po okončanju ovog procesa