Historijski muzej BiH
90

Otvorena izložba "Što te nema", zavirite u arhivu koja se u BiH prikazuje po prvi put

I. B.
U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "Što te nema" (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "Što te nema"
Večeras je u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "Spatium/Memoriae (Što te nema)" bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović.

Riječ je o izložbi pod zajedničkom organizacijom Historijskog muzeja, Memorijalnog centra Srebrenica i organizacije Što te nema koja je pod rukovodstvom Šehović.

Kada je riječ o spomeniku, umjetnica je uoči otvaranja izložbe objasnila: "On je od 2006. do 2020. putovao svijetom kao živi nomadski spomenik. Sastoji se od prikupljenih fildžana gdje svaki simbolizira jednu žrtvu ubijenu tokom genocida u Srebrenici", pojasnila je Šehović.

Prvih 923 fildžana skupile su članice udruženja Žene Srebrenice koje vodi Nura Begović, ali i koje je vodila Hajra Ćatić prije nego je preminula lani u novembru.

Tokom 17 godina prikupljeno je više od 8.372 fildžana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tokom 17 godina prikupljeno je više od 8.372 fildžana (Foto: I. Š./Klix.ba)

Umjetnica je dodala kako su u spomenutom periodu skupili više od 8.372 fildžana, kolika je brojka osoba koje su stradale u genocidu.

"Posljednja postavka 'Što te nema' kao živog spomenika koji se gradio tako što su se redali fildžani na zemlji i punili kafom, bila je u Memorijalnom centru Srebrenica, a on sada prolazi kroz transformaciju - na putu je da postane permanentni spomenik koji će jednog dana biti u memorijalnom centru na mjestu zločina", dodala je umjetnica.

Aida Šehović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Aida Šehović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na izložbi danas je predstavljena arhiva spomenika, kao i rada i truda na njemu u posljednjih 17 godina.

"Tu su posteri, svi prikupljeni fildžani izloženi na policama koje su dizajnirane prema policama koje koristi Internacionalna komisija za nestale osobe gdje se čuvaju posmrtni ostaci", istakla je Aida.

Za kraj, ona je zaključila: "Ovo je prvi put da se ova arhiva prikazuje u Bosni i Hercegovini i jako je bitno da je ona u Historijskom muzeju zbog historije ove institucije, ali i samog značaja ovog mjesta", rekla je.