Zemaljski muzej BiH
0

Otvorena izložba sportskih motiva kineske umjetnosti od papira

FENA
U ambijentu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu danas je u okviru ovogodišnjeg XXVIII međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" otvorena izložba sportskih motiva tradicionalne kineske umjetnosti od papira u čast XIV zimskih olimpijskih igara.

Otvarajući izložbu direktor Festivala Ibrahim Spahić čestitao je kineski praznik zmaja i podsjetio da su slike s otvaranja "Sarajevske zime" na kojima su bile ilustracije zmajeva otišle u svijet te dodao da je otvaranje ove izložbe u Odjelu arheologije muzeja logično budući da upravo Kina milenijima baštini kulturu.

"Kineska kultura i civilizacija predstavljaju čast cijeloj svjetskoj civilizaciji jer je kultura Kine isprepletena brojnim umjetničkim vještinama", naglasio je Spahić.

Kineski ambasador u BiH Wang Fuguo proglasio je izložbu zvanično otvorenom naglašavajući veliku međukulturnu saradnju između BiH i Kine, dodajući da će današnja izložba prenijeti autentičnu etno atmosferu vizualnim jezikom i omogućiti da se osjeti mudrost kineskog naroda.

Govoreći o izložbi Fuguo je podsjetio na kinesku civilizaciju koja traje već 5.000 godina u toku kojih je kineski narod stvorio i njegovao brojne specifične umjetničke forme, a samo jedna od njih je rezanje papira.

"Ova vrsta umjetnosti nastala je u narodu i njena početna funkcija bila je dekorativna te je korištena za prozore, vrata, lampione i slično. Međutim u toku svog postojanja od 1.500 godina motivi rezanog papira su bili sve bogatiji, a tematika se proširivala na historijsku i kulturnu te je iz običnih domaćinstava prerasla u ozbiljnu umjetnost", kazao je Fuguo.

Kineski ambasador u BiH izrazio je uvjerenje da će ova izložba doprinijeti boljem razumijevanju kineskog naroda.