Galerija "Mak"
11

Otvorena izložba slika "Palestina u bosanskom kistu"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Palestina u bosanskom kistu" naziv je izložbe koja je u organizaciji Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Ambasade Palestine u BiH otvorena večeras u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH povodom obilježavanja 64. godišnjice Nakbe.

Radovi više bh. autora, rađenih u različitim tehnikama, oslikavaju borbu palestinskog naroda za nezavisnost, mir i slobodu, ali i patnju koju su u toj višedecenijskoj borbi prošli.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, istaknuvši da je povod postavljanja izložbe obilježavanje godišnjice Nakbe, dana katastrofe, koji je postao temelj palestinske istorije, ali i kulture.

On je naglasio da radovi oslikavaju svu patnju, ali i težnje koje palestinski narod prolazi u težnji za slobodom i nezavisnošću.

Dodao je da umjetnost i kultura na najbolji način spajaju i prevazilaze sve barijere i najbolje spajaju ljude, omogućavajući razumijevanje i prijateljstvo naroda.

Palestinski ambasador u BiH Khaled Alattrash podsjetio je da je Nakba započela 1948. godine te da predstavlja najveće etničko čišćenje u 20. stoljeću, prisilno raseljavanje palestinskog naroda iz matične zemlje u cilju osnivanja države Izrael.

Naveo je podatak da je od te godine Izrael nasilno iselio više od 800.000 Palestinaca, uništio više od 500 sela i gradova te više od 70 puta počinio masakr, što je rezultiralo ubijanjem više od 15.000 Palestinaca.

"Svake godine 15. maja palestinski narod ponovo doživljava atmosferu Nakbe, koja mu je nanijela bol i od 1948. raselila ih širom svijeta i prisilila ih da žive u kampovima. No danas je naš narod više ujedinjen i uporan da vrati svoja nacionalna prava, prvenstveno na povratak svojim domovima i imovini. Ne može se stvarati mir na Bliskom istoku bez osnivanja palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom", kazao je ambasador Alattrash.

Izložba će biti otvorena 18. i 19. maja.