Kultura
0

Otvorena izložba slika Međunarodne umjetničke kolonije "Počitelj"

FENA
U Umjetničkoj galeriji u Doboju u utorak navečer otvorena je izložba slika Međunarodne umjetničke kolonije "Počitelj", na kojoj je predstavljeno 36 djela rađenih tradicionalnim i savremenim, kao i kombiniranim slikarskim tehnikama.

"Na postavci dominiraju slike arhitektonski interesantnih kamenih kula i starih kuća, sklad kamenih zidova i čempresa, pejzaža bistre Neretve i figuralne kompozicije litica, koje se u vizuelnom doživljaju kreću od ekspresije boje, oblika i raskoši živopisnog ambijeta drevnog Počitelja", kazao je na otvaranju izložbe akademski kipar Ante Brkić iz Čapljine.

Sve slike su djela stvaralaca iz BiH i inostranstva iz zbirke Kolonije "Počitelj", među kojima je najstarija slika "Počitelj" Ive Šubića iz 1957. godine, a najmlađa "Ljudi iz sjene" Džeke Hodžića iz 1991. godine, obje rađene slikarskom tehnikom ulje na platnu, saopćeno je danas iz "Fest toura".

U Međunarodnoj umjetničkoj koloniji "Počitelj" od njenog osnivanja 1964. godine do danas boravilo je više od 200 domaćih i inostranih umjetnika iz skoro čitavog svijeta te predstvlja značajnu ulogu u razvoju likovnog života i likovne umjetnosti u BiH i u međunarodnim okvirima.

Organizator izložbe je Direkcija Drugog međunarodnog sajma turizma "Fest tur 2008", a suorganizator Centar za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Postavka će biti otvorena do 5. jula.