Otvorena izložba slika i keramike Bate Bostandžića

F
FENA
15.1.2010. u 20:16
0
1
Otvorena izložba slika i keramike Bate Bostandžića
0
Otvorena izložba slika i keramike Bate Bostandžića
Trećom samostalnom izložbom slika i keramike sarajevskoj se publici predstavio večeras u Galeriji "Roman Petrović" rođeni Čapljinac, koji aktivno stvara u BiH i Kaliforniji, Smajil Bato Bostandžić.
Izloženo je dvadesetak slika rađenih u tehnici ulja na platnu te približan broj keramičkih figura i maski. Radove, posebno slike, odlikuju intenzivne boje i snažna emotivnost.

Bostandžić je kazao za Fenu da mu je namjera bila dočarati radovima jedan običan dan na moru te naglasiti poruku da je to jedini period kada čovjek razmišlja o najobičnijim stvarima, bez problema i svakodnevnice.

"Nit prirode i života protkana je kroz sve radove, pokazujući kako je život u stvari izuzetno jednostavan. Pored slika, izložio sam i dvodimenzionalne ploče, odnosno maske koje imaju elemente liftinga - one govore da se ne može pobjeći od starosti", kazao je autor.

Naveo je također da su figurice rađene od gline koja se peče na 1.050 stepeni, dok se za glazuru proces pečenja ponavlja još osam do deset sati.

Predstavljajući Bostandžića, likovni kritičar Vojislav Vujanović istaknuo je da je riječ o umjetniku koji se pokušava iskazati u različitim formama, a uspio ih je dovesti do ravni u kojoj se iskazuju podjednakom snagom.

Posebno je naglasio figure, ocjenjujući da je autor u toj formi otišao najdalje sa istraživanjem i eksperimentom, pokušavajući da iz vidljive organske forme - figure čovjeka, pokaže najviše stvaralačke mogućnosti. U tom procesu u živu organsku formu uvodi svoju ideju, stvarajući tako novi jezik.

Smajil Bato Bostandžić likovni izražaj ispoljava kroz tri forme - ulja na platnu, keramiku i grafički dizajn. Izlagao je na samostalnim i kolektivnim izložbama u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Njemačkoj i Kaliforniji.

Izložba će biti otvorena do 24. januara.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: