Bugojno
0

Otvorena izložba slika Hazima Čišića

FENA
U izložbenoj galeriji Kulturno-sportskog centra otvorena je samostalna izložba bugojanskog slikara Hazima Čišića, čime je označeno pedeset godina uspješnog djelovanja ovog poznatog umjetnika.

Događaj je privukao veliku pažnju građana Gornjovrbaske regije a upriličen je u sklopu manifestacije „Bugojansko proljeće“.

„Za autora izložbe se može s punim pravom kazati da predstavlja instituciju u smislu slikarskih simbola. Kao slikar, građanin, i uman čovjek, Hazim Čišić je i svojevrstan znak. Jer, gdje god da se kretao ostavio je znak svog slikarskog umijeća, oplemenjujući ovo naše društvo“, istakao je na svečanosti otvaranja izložbe prof. dr. Mirsad Abazović.

Hazim Čišić je rođen 1.septembra 1934. u Mostaru. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1959. u Konjicu, i od tada je izlagao svoja djela na brojnim izložbama u BiH i inostranstvu.

U Bugojnu živi od 1960. U pedagoškom radu s mladima dobio je niz priznanja i nagrada. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH). U okviru posljednje izložbe predstavio je svoja najkvalitetnija djela.

„Za retrospektivu, reklo bi se da je to skromna izložba, ali za mene nije jer sam napravio presjek onog najznačajnijeg što sam uradio u proteklim decenijama. Ovdje su izložene moje najbolje slike“, kazao je.

Izložba će biti otvorena do kraja manifestacije „Bugojansko proljeće“, koja završava 19. maja.