Kultura
0

Otvorena izložba slika Hamzalije Muhića

FENA
Akademski slikar Hamzalija Muhić predstavio se u četvrtak navečer sarajevskoj publici izložbom slika u Galeriji "Roman Petrović", postavljenoj u okviru 22. Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

Izloženi su radovi kojima dominira sivozelena boja, nastali u posljednje dvije do tri godine, a inspiracija u njihovom stvaranju bila mu je svakodnevnica.

Akademski slikar Džeko Hodžić istaknuo je kako je riječ o umjetniku koji u svim fazama stvaralaštva ide uzlaznom putanjom, ostavljajući iza sebe dubok trag. On smatra da istraživanje Muhićevog rada traži izlazak iz matrice te isticanje njegovog likovnog rukopisa.

"Upotrebljavajući u svojim radovima različite materijale kao što su drvo, krpe, kit, katran, kanafe ili stare fotografije, Muhić ih ponovo oživljava i produžava im život. On često pojednostavljava elemente u radovima toliko da često podsjećaju na dječije radove", ocijenio je Hodžić.

Izložene radove ocijenio je monohromim i izvedenim glatko iz kojih izvire krik, nestajanje i smrt, sivo-pepeljaste slike, kako je kazao, vode nas u čudnu mentalnu tišinu likovnog prostora.

"Muhić se možda može staviti u postmodernu, ali on pripada sebi, svom svijetu i poetici. Slikarstvo ovog umjetnika doživljavamo kao njegovu religiju", riječi su kojima je Hodžić otvorio izložbu.

Postavka će biti otvorena do 25. februara.

Hamzalija Muhić rođen je 1960. godine u Sokocu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Izlagao je na brojnim kolekvinim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Od 1991. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Imao je deset samostalnih izložbi, a dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež. Živi i radi u Sarajevu.