Collegium artisticum
0

Otvorena izložba slika Ante Kajinića

FENA
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
Akademski slikar Ante Kajinić predstavio se danas sarajevskoj publici izložbom otvorenom u Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

U galerijskom je prostoru izloženo sedam djela rađenih u tehnici uljanog i vodenog laka na iverici, a nastajala su u šest do sedam slojeva. Na njima dominira bijela boja.

Riječ je o radovima iz novijeg Kajinićevog opusa, nastalog tokom ove i prošle godine.

Kako je istaknuo ovaj umjetnik za Fenu, bjelinu je nazvao dijelom njegovog likovnog izričaja i kroz nju osjeća i pripovijeda o smrti, što je dio istočnjačke filozofije. Svoje slikanje također temelji i inspirira na bh. romanici.

"U istočnjačkoj filozofiji na smrt ne gledaju crno, već kao na most, odnosno prelaz iz jedne stvarnosti u drugu. Crna je puno beznadnija boja, za razliku od optimističnije bijele", kazao je Kajinić.

Jednim od svojih mladalačkih uzora, što je slučaj i u njegovoj umjetnosti, smatra velikog pjesnika Maka Dizdara koji je o smrti pjevao kao o stazi prijelaza iz jedne ovozemne stvarnosti u drugu.

"Mak je kazao da je smrt staza uspona od gnijezda do zvijezda. I ja tako živim i slikam te pokušavam vizualno pjevati bh. logikom kroz život, kako je to i Mak činio svojom poezijom. Ja se nisam inspirirao njegovim djelom, već ga samo referiram", istaknuo je.

Kajinić navodi da se u stvaralaštvu oslanja i na ikonološku ravnu stećaka te se kroz taloge, kako i stvara svoje slike, vraća na povijest predaka bogumila koji su autentični i povijesno i filozofski.

Svoja djela naziva posljedicama stvaranja, a ne svrhom po sebi, jer mu je daleko važniji proces nastanka slika kroz koji se spašavao i meditirao.

Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.