{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba skulptura "Ljepota kamena" Edina Šćuka

F
19.1.2011. u 21:32
0
1
Otvorena izložba skulptura "Ljepota kamena" Edina Šćuka
0
Otvorena izložba skulptura "Ljepota kamena"  Edina Šćuka
U Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u srijedu navečer otvorena je prodajna izložba skulptura pod nazivom "Ljepota kamena" autora Edina Ede Šćuka, a novac od prodaje eksponata namijenjen je za liječenje mladića Elvedina Hindića kojem treba da bude urađena transplantaciju bubrega.
Autor je radovima urađenim u kamenu i bronzi obuhvatio bh. historiju od perioda srednjeg vijeka do današnjeg vremena. Tako je Šćuk predstavio prvog bosanskog kralja Tvrtka l i zadnjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Autoru su bila zanimljiva i pjesnička preispitivanja Alekse Šantića, Maka Dizdara i Ive Andrića, jer je svaki od njih, na svoj način, stvarao djela o ovoj zemlji. Obuhvatio je autor ovom svojom izložbom i pogled djeteta pred majkom Hasanaginicom, te prikazao bol majki Srebrenice.

Šćuk je večeras poželio da posjetitelji i kroz ovu izložbu osjete ljubav prema domovini i naglasio da nam je ona sad potrebnija nego ikad. On je naglasio i poštovanje što ga osjeća za njegovo veličanstvo kamen, a taj osjećaj je kaže naslijedio vjerovatno od oca koji je cijeli život radio u kamenu.

Direktorica Muzeja Medhija Maglajlić na otvaranju se prisutnima obratila lirskim zapisom nazvanim "Govor kamena i govor u kamenu", a predstavnice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa autoru su zahvalile što je u svojoj
izložbi obuhvatio i srebreničke majke.

Izložba skulptura "Ljepota kamena" ranije je postavljena u Mostaru i i Jablanici, a sarajevska postavka bit će dostupna posjetiocima do 26. januara.

Edin Edo Šćuk rođen je kod Jablanice u blizini čuvenih kamenoloma jablaničkog granita, u dolini gdje je kamen svakodnevni pratilac ljudi i događaja. Trenutno živi i radi u Sloveniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: