Kultura
0

Otvorena izložba "Sarajevsko ogledalo"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu otvorena je izložba pod nazivom "Sarajevsko ogledalo", akademskog slikara Zekerijaha Nalića.

Radovi predstavljaju oslikane dijelove Sarajeva na komadima vratničke šindre, drveta koje se tradicionalnom metodom pripremalo za pokrivanje vratničkih kula. Izložba ima za cilj očuvanje kulturne baštine i autentičnosti starog dijela Sarajeva i vratničkih kula.

Kako je u izjavi za agenciju Anadolija pojasnio Nalić, djela su rađena na šindri sa krovova vratničkih kapija, koje je on kao umjetnik doživio kao sarajevska ogledala.

"Ja nisam to baš slikao, malo sam samo podebljao ono što je vrijeme oslikalo. Sarajevo se godinama ogledalo u toj vratničkoj šindri na kapijama. Ja sam sasvim slučajno umjetnik sa Vratnika i samo sam im dao boju", rekao je Nalić.

Pored vratničkih šindri, na izložbi se nalaze i četiri slike koje je Nalić okarakterisao kao sarajevski vremeplov.

"Panorame, tj. sarajevski vremeplov, prikazan je u periodu od 1864. do 1984. godine. Na njima je karakteristično to da ima dosta objekata kojih danas više nema. Zatim, na prvoj iz 1864. uopšte nema Vijećnice", pojasnio je Nalić, dodavši da je prilikom slikanja panorama imao pomoć i profesora historije Mirsada Avdića, koji je kustos Muzeja Grada Sarajeva.

Na izložbi se nalazi 45 djela, a biće postavljena deset dana. Otvorena je pod pokroviteljstvom Opštine Stari Grad, a u okviru programa Dani Općine Stari Grad.