Kultura
0

Otvorena izložba "Sarajevo u Zagrebu"

Sarajevo-x.com
U četvrtak, 22. septembra u prostorima Kulturno-umjetničkog centra Ambasade BIH u Ilici 44 svečano je otvorena treća samostalna izložba fotografije "Sarajevo u Zagrebu". Autor izložbe je Ivo Raič, slikara i art fotograf.

Ivo F. Raič rođen je 5. oktobra 1940.godine u mjestu Brda na surovoj Kupreškoj visoravni. Već sa dvije godine ostao je bez roditelja kada je potkraj 1942. dospio u dom za ratnu siročad u Sarajevu. Nakon kratkog boravka u domu, usvojio ga je Milan Verenčević iz Sarajeva, da bi nakon devet godina ponovno bio vraćen u dom. U Sarajevu završava Srednju tehničku školu, a potom i Mašinski fakultet. U međuvremenu Ivo stvara porodicu, i vodi miran život. Nakon skoro četrdeset godina radnog staža izbija rat u Bosni i Hercegovini, te odlazi u penziju.

Ivo se počinje aktivno baviti slikarstvom tek u 50-toj godini života, uz podršku porodice i prijatelja, vrsnog slikara i muzičara, Ivana Kalcine, u maniri hiperrealizma. Ivo je tematski slikao svašta:od pejzaža, preko mrtvih priroda i svojevrsnih kopija starih majstora, do portreta. Do danas je naslikao 229 unikata, koje je i sam prezentirao diljem Bosne i Hercegovine, Sjedninjenih država, Italije, Njemačke i Hrvatske. U zagrebu je izlagao tri puta.

Prva izložba Ive Raiča održala se 1996. godine u Kulturnom centru Ambasade BIH u Zagrebu, pod okriljem Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Potreti, forme, pejsaži naziv je druge Raičeve izložbe koja je održana 2002. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova BIH koju je otvorio tadašnji ambasador BIH Zlatko Dizdarević. Treća samostalna izložba čije je otvorenje zakazano koncem ljeta 2011.godine održana je sinoć u prepunom Kulturno umjetničkom centru Ambasade BiH.

Sam Raič kaže da mu se Sarajevo, kao grad njegovog djetinjstva i odrastanja, nametnuo kao idealna tema za izlaganje treće izložbe u Zagrebu. Svjestan izložbenog prostora kulturnog centra Raič je izvršio okvirni odabir radova po podtemama. Počevši sa panoramama Sarajeva i simbolikom golubova oko Sebilja kao vječnog motiva toga grada, izložba se proteže na radove koji prikazuju rijeku Miljacku sa svojim mostovima, Baščaršiju, Vrelo Bosne, Tri doba, Sjećanje na Olimpijske igre iz 1984. fotografiravši Bjelašnicu te na koncu nezaobilazni Trebević.

Cijela izložba prezentirana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ambasade BiH u Hrvatskoj, Grada Sarajeva te Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Otvaranje izložbe i druženje s Ivom Raičem prošlo je u prijateljskom i šaljivom tonu, gdje su se uz promatranje 48 izloženih radova posjetitelji mogli počastiti vinom i delicijama. Izložba je otvorena do 26. septembra 2011.godine svakim radnim danom od 10 do 20 sati te vikendom od 10 do 18 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.