Umjetnička galerija BiH
0

Otvorena izložba "S.O.S. Sound of Silence - Zvuk tišine"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu večeras je, u organizaciji Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija - UNFPA u BiH, otvorena izložba "S.O.S. Sound of Silence - Zvuk tišine”.

Riječ je o fotografijama Antonina Kratochvila i Armina Smailovića koje tematiziraju pitanje silovanja koje još uvijek predstavlja prisutan problem u BiH.

Procijenjeno je da je oko 20 hiljada žena bilo podvrgnuto silovanju i drugim oblicima seksualnog nasilja tokom rata u BiH.

Izložba, kao i večeras prikazani dokumentarni filma UN-a “21 stoljeće - Bosna i Hercegovina: Silovanje, nasljedstvo rata" dokumentiraju situacije i nevolje tih žena, nezavisno od etničke ili religijske pripadnosti.

Faris Hadrović, šef Ureda UNFPA u BiH istaknuo je da je žalosno što se i nakon više od 15 godina kako je prestao rat u BiH razgovara o nasilju nad ženama, ali da UNFPA želi i na ovaj način pomoći Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u izradi strategije kojom će se poboljšati status žena koje su preživjele silovanje I druge oblike seksualnog nasilja.

U sklopu izložbe predstavljen je i UNFPA globalni izvještaj “Stanje o svjetskom stanovništvu za 2010. godinu” koji sadrži priče žena koje su bile silovane tokom ratova.

Izložba "S.O.S. Sound of Silence - Zvuk tišine” će biti postavljena do 30. oktobra.