Kultura
0

Otvorena izložba povodom 60 godina postojanja Biblioteke grada Sarajeva

FENA
U okviru obilježavanja 60 godina postojanja Biblioteke grada Sarajeva, večeras je u Sarajevu otvorena prigodna izložba posvećena radu ove institucije. Ova postavka u Multimedijalnom centru Mak sastoji se od dokumenata, slika i drugih pisanih tragova o historijatu Biblioteke.

Osnovana 1947. godine, uz manje statusne izmjene, Biblioteka grada Sarajeva se razvila u ustanovu koja sada ima 16 odjeljenja, Centralnu čitaonicu, Dječiju čitaonicu, Njemačku čitaonicu i Američki kutak.

Ove godine Biblioteka je opremljena savremenom računarskom opremom, te je postala punopravna članica bibliotečko-informacionog sistema COBISS BiH i posjeduje interaktivnu internet stranicu.

Kao institucija od posebne društvene važnosti, ima značajnu ulogu u dopinosu unapređenja obrazovanja i očuvanja kulturne baštine, rečeno je na otvaranju izložbe.

Kako je kazao direktor ove institucije Mesud Smajić, ove godine Biblioteku je posjetilo više od 100.000 korisnika, kojima je izdato više od 150.000 knjiga. Ipak, još uvijek nije ostvaren prijeratni nivo kada su u pitanju članovi i korisnici Biblioteke.

U toku je realizacija projekta revizije cjelokupnog bibliotečkog fonda ove institucije, a u pripremi je i monografija Biblioteke.

Biblioteka grada Sarajeva je dobitnik brojnih priznanja, među kojim je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva.

Izložbu povodom jubileja - 60 godina postojanja Biblioteke otvorio je bh. književnik Abdulah Sidran, koji je posebno istaknuo značaj ove institucije u obrazovanju mladih u BiH.