Zemaljski muzej BiH
0

Otvorena izložba posvećena utemeljitelju geologije u BiH

FENA
"Friedrich Katzer- utemeljitelj geologije u BiH" naziv je tematske izložbe koja je u prisustvu mnogih posjetilaca otvorena danas u Odjeljenju prirodnih nauka Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba je priređena u okviru obilježavanja 120. godišnjice osnivanja Zemaljskog muzeja BiH, ali i 110. godišnjice od osnivanja samostalne geološke službe u zemlji.

Autori, kustosi Muzeja Božena Čvorović i naučna saradnica Amra Hamzabegović, željeli su odati počast naučniku koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju geoloških nauka i rudarstva u BiH te jednom od najistaknutijih naučnika evropskog i svjetskog glasa čiji je rad utkan u temelje Muzeja.

Zanimljivo koncipiranom izložbom i muzejskim artefaktima prezentiran je Katzerov rad u geologiji. Izložene su brojne geološke karte i različite vrste minerala, fosila i stijena, među kojima su se mogli vidjeti i uzorci koralja miocena i eocena, tercijarna flora te ostaci tercijarnih sisavaca.

Izložen je i autentičan Katzerov mikroskop, radni materijal te njegova bista uz radni sto.

Postavku su otvorili direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić i direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović, naglasivši da su ovakve izložbe razmjerno rijetke u Odjeljenju za prirodne nauke. Ipak, ova je tek prva u nizu planiranih.

Hrvatović je naglasio da Katzer nije bio geolog koji se bavio samo primijenjenom geologijom, već je istraživao tu naučnu disciplinu u najširem smislu. Od 1898. do 1925. godine objavio je više od 100 radova te više od 400 različitih informacija, prijedloga i sugestija austrougarskoj vladi.

"Njegov je rad bio temelj za osnivanje geoloških službi u BiH. Godine 1903. objavio je geološki vodič kroz BiH, što je vrhunsko naučno djelo, ali i kulturno-historijsko. Niti u jednom udžbeniku ili monografiji nisam naišao na bolje opise Sarajeva, Jajca, ili Mostara, a opis špilje Vjetrenice i Popovog polja je neponovljiv", kazao je on.

Jedna od autorica Amra Hamzabegović istaknula je da se Katzer bavio svim geološkim disciplinama, računajući geološko kartiranje, istraživanje rudnih ležišta različitih mineralnih sirovina, proučavao je hidrogeologiju krša, mineralnih i termalnih voda, kao i minerologiju, paleontologiju te stratigrafiju.

"U Sarajevo je došao 1898. godine, a svi naučni radovi danas počinju rezultatima njegovih istraživanja", naglasila je Hamzabegović.

Realizaciju izložbe, koja će biti otvorena do 20. januara finansijski je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.