Galerija MAK
0

Otvorena izložba posvećena Skenderu Kulenoviću

FENA
Bista Skendera Kulenovića
Bista Skendera Kulenovića
U okviru Sarajevskih dana poezije večeras je u galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti otvorena izložba "Od soneta do Ponornice".

Izložba je posvećena stogodišnjici rođenja bh. književnika Skendera Kulenoviać.

Autor izložbe je Tamara Sarajlić-Slavnić.

Književnik Dejan Đuričković je govoreći o Kulenovićevom proznom djelu rekao da je ono zapostavljeno.

Kulenovićev roman "Ponornica", kako je rekao Đuričković, jedini je koji je objavio za života iako je "Ponornica" prema zamisli trebala biti tek dio višetomnog djela. Ali do toga nije došlo jer je Kulenović "Ponornicu" objavio 1977., tj. godinu pred smrt.

Izložba "Od soneta do Ponornice" sastoji se iz fotografija, bilješki, knjiga...

Skender Kulenović rođen je 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu. Pisao je pjesme i poeme, komedije, eseje, kritike, putopise, crtice, priče, romane.

U rodnom Bosanskom Petrovcu završio je osnovnu školu, nakon toga prelazi u Travnik. Tu je kao vanjski učenik završio Jezuitsku gimnaziju. Već u trećem razredu gimnazije javio se s prvim književnim radom, zbirkom soneta "Ocvale primule".

Studirao je pravo na Zagrebačkom univerzitetu.

Sarađivao je u brojnim listovima i časopisima, a 1937. sa Hasanom Kikićem i Safetom Krupićem pokrenuo je u Zagrebu muslimanski časopis "Putokaz".

Godine 1941. stupa u prvi partizanski odred Bosanske Krajine. Kulenović u ratu piše poeme, uređuje listove (Bosanski udarnik, Glas, Oslobođenje).

Nakon rata bio je direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Uređivao je Pregled, Književne novine i Novu misao. Od 1. maja 1957. do 31. maja 1970. bio je dramaturg Narodnog pozorišta u Mostaru, a kasnije urednik u beogradskoj Prosveti.

Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.