Galerija Novi hram
0

Otvorena izložba "Peace connection Mostar 3000"

FENA
Izložba "Peace connection Mostar 3000 - Umjetnost kao mirovni projekt" autora Waltera Michaela Pühringera otvorena je večeras u prisustvu brojnih zvanica u Galeriji Novi hram u Sarajevu.

Autor se sarajevskoj publici predstavio s dvadesetak plakata na kojima su prikazani nacrti i modeli skulpture "Peace Connection Mostar 3000" iz različitih uglova, te njeni bakrorezi, konstrukcije koju pokušava već nekoliko godina postaviti oko Starog mosta u Mostaru.

Projekt je uz oštro negodovanje odbacila lokalna zajednica u strahu da će željezna konstrukcija oštetiti Stari most.

Prisutne je pozdravio austrijski ambasador u BiH Donatus Köck, navodeći da jedna rijeka ponekada razdvaja dvije obale s različitim krajolicima, zbog čega je most taj koji spaja obale, ali i ljude.

"Ovaj projekt je posvećen miru i on treba da služi kao sredstvo da spoji zavađene strane - ljude", kazao je ambasador.

Profesor Zlatan Buljko, koji je uključen u projekt, konstrukciju je nazvao autentičnim i impresivnim umjetničkim ostvarenjem, čija je poruka ujedinjenje grada Mostara, otvaranje prostora za dijelog, oslobođenje od bremena opskurne prošlosti te prevazilaženje nesporazuma i destruktivnih sila.

"Ovom je skulpturom povezano staro i novo, ljudi i vrijeme, te prikazana svjetlija budućnost građana Mostara", istaknuo je on.

Na izložbi je istaknuto da skulptura od 14 tona, nasuprot vladajućem mišljenju, neće doticati most, već će se konstrukcija oslanjati na obale rijeke putem oslonaca, te most obavijati poput plašta.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i autor, te predsjednik Udruženja umjetnika iz Beča Joachim Lothar Gartner.

Postavka će biti otvorena do 8. aprila.