Kultura
10

Otvorena izložba odabranih radova Gorana Lizdeka: Čar je sa što manje simbola kazati što više

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U galeriji Collegium artisticum u Sarajevu večeras je otvorena zanimljiva izložba odabranih plakata nastalih tokom protekle decenije, tematski vezanih za oblasti kulture - muziku, teatar i film grafičkog dizajnera i fotografa Gorana Lizdeka. Posjetitelji će moći pogledati 24 odabrana plakat iz bogatog Lizdekovog opusa.

Izložba je retrospektivnog karaktera, a plakati su nastali u proteklih 10 godina. Među njima su i oni za Jazz Fest, Dubioza kolektiv, pozorišne predstave, muzičare...

"Plakat je najreprezentativniji medij grafičkog dizajna. To mi je najdraži medij jer mora da komunicira na jako puno nivoa i mora biti jasan i precizan u svojoj komunikaciji. To otežava posao grafičkom dizajneru, ali čar je u tome da se sa što manje simbola kaže što više", rekao je Lizdek za Klix.ba.

Ističe kako plakat mora plijeniti pažnju posmatrača istovremeno i na informativnom i emotivnom nivou, te da ih najviše uživa raditi zbog komunikativnih i estetskih vrijednosti.

"Volim raditi za kulturne sfere, teatar, muziku, film i generalno umjetnost. To sve dijeli sličan senzibilitet sa grafičkim dizajnom. Mislim da su te sfere plodnije tlo za stvaralački proizvod", dodao je.

Izložba će biti otvorena do 17. maja, a moći ćete je pogledati svakim danom od 10 do 18 sati.