Kultura
3

Otvorena izložba o arhivu koji je spasio ljudsko dostojanstvo

FENA
(Foto: FENA)
Izložba “Pamćenje svijeta Podzemni arhiv Varšavskog geta” večeras je otvorena u Galeriji Novi Hram u Sarajevu, uz prisustvo direktora Jevrejskog historijskog instituta Paweła Špiewaka.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je na otovorenju izložbe da je Podzemni arhiv Varšavskog geta spasio ljudsko dostojanstvo.

"Nastao je zahvaljujući ilegalnom radu grupe posvećenih ljudi koje je predvodio historičar Emanuel Ringelblum. Cilj im bio dokumentirati svaki dan i dio holokausta, kako bi buduća pokoljenja mogla pamtiti užasnu sudbinu Jevreja", istakao je Finci.

Ilegalna grupa “Oneg Szabat“ dokumentirala je, shodno ranije određenoj metodologiji, sve u vezi sa životom Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

"U sačuvanim materijalima su svjedočenja, dnevnici, uspomene, pisma, izjave, zvanični dokumenti, fotografije, književni radovi. Kako je ova zbirka dokumenata nastajala u ilegali, mnogi dokumenti su anonimni", kazao je direktor Jevrejskog historijskog instituta Paweł Špiewak.

Jevrejski historijski institut, koji je naslijedio Arhiv Ringelbulma, godinama nastoji širiti svijest o ovoj zbirci svjedočanstava o holokaustu.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci naglasio je da je Sarajevu i njegovim stanovnicima "jako je bliska tema dokumentiranja posljedica zločina i besmislenog uništavanja koje donosi rat".

Zbog toga Ambasada Republike Poljske u Sarajevu, u suradnji s Jevrejskim historijskim institutom i sarajevskom Jevrejskom opštinom, organizator je večerašnje izložbe upravo u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2015. godine.