U CKM-u Sarajevo
10

Otvorena izložba "Negdje na kraju u zatišju" koja je posvećena Želimiru Altarcu Čičku

I. S.
Edina Gugać, supruga Želimira Altarca Čička (Foto: T. S./Klix.ba)
Edina Gugać, supruga Želimira Altarca Čička (Foto: T. S./Klix.ba)
Izložba "Negdje na kraju u zatišju" je danas otvorena u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Posvećena je Želimiru Altarcu Čičku, legendi sarajevske muzičke scene koji je preminuo u martu ove godine.
Autorica izložbe je Amina Abdičević, a za dizajn je bio zadužen Emir Operta. Producentica je Edina Gugać, supruga Želimira Altarca Čička. Ona je iskazala zahvalnost načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću za pomoć pri realizaciji ovog projekta koji se održava u sklopu obilježavanja Dana Općine Centar.

"Načelnik Srđan Mandić nam je dao najveću podršku u cijelom ovom projektu. Arhivski materijal je bilo jako teško skupljati i izabrati ono što je bilo najvažnije. Tu su fotografije, isječci, video snimci i novinski tekstovi. Bilo je izazovno s obzirom na kratki period koji je prošao", rekla je ona.

Osvrnula se i na to kako je materijala bilo mnogo te da je zaista bilo teško odabrati šta prikazati publici.

"U malo kvadrata je jako puno emocija. Htjeli smo da hronološki stane sve što smo Emir i ja smatrali bitnim. Potrudili smo se da prikažemo ono što je najvažnije. Bio je problem napraviti selekciju. Nadam se da smo uspjeli u tome da fotografije prate tekstove. Tu su i privatne fotografije iz arhive i one iz njegovog takozvanog političkog života", kazala je.

Opisala je kako bi Čičak reagovao na ovu izložbu.

"Vjerovatno bi rekao 'E ova fotografije treba da ide tu!' ili tako nešto. Uvijek je bio perfekcionista. Bilo je sve ili ništa. Ako se nešto radi, onda se radi do perfekcije ili se nikako ne radi. Zadao nam je izazov da ovo uradimo da bude dostojno njega. Nadam se da smo napravili dobru stvar", zaključila je Gugać.

Izložbu je moguće pogledati od 10. do 31. maja svakim radnim danom od 9 do 16 sati.