{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba "Nauka je lijepa" Zijada Muharemovića

F
18.3.2010. u 21:10
0
1
Otvorena izložba "Nauka je lijepa" Zijada Muharemovića
0
Otvorena izložba "Nauka je lijepa" Zijada Muharemovića
Prva samostalna izložba fotografija pod nazivom "Nauka je lijepa" višeg asistenta za medicinsku fiziku i biofiziku Medicinskog fakulteta Zijada Muharemovića otvorena je večeras u Turskom kulturnom centru u Sarajevu.
Izložba donosi 32 fotografije koje predstavljaju odabir iz naučno-edukacijske dokumentacije od oko 1.500 fotografija nastalih u toku sintetiziranja i istraživanja polianilina, vrste polimera.

Riječ je o projektu kojim je Muharemović konkurirao u Federalnom ministarstvu nauke i obrazovanja u kategoriji popularizacije nauke.

On je istaknuo za Fenu da je eksperimentalno istraživanje vodljivih polimera, posebno polianilina, koje je izveo direktno povezano s njegovim magistarskim i doktorskim radom.

"To je nova vrsta materijala koja je fascinantna u mnogo čemu, a posebno da su to prvi polimeri koji provode struju. Ovo su prvi koraci u ovakvom istraživanju u BiH. Ipak, primjena ovih materijala u svijetu je već daleko, te su prisutni u mnogim oblastima, kao što su medicina, farmacija, tehnologija, avioindustrija, molekularna elektronika i drugim", kazao je on.

Istraživanja su trajala dvije i po godine, tokom kojih su i nastale fotografije. Izložba je zamišljena tako da se od prve do posljednje fotografije prati niz nastanka, procesa i mjerenja struje kroz polimere.

Za otkriće vodljivih polimera hemičari A.G. MacDiarmid i H. Shirakawa te fizičar A. J. Heeger dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2000. godine.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: