Sarajevo
0

Otvorena izložba "Nauka je lijepa" Zijada Muharemovića

FENA
Prva samostalna izložba fotografija pod nazivom "Nauka je lijepa" višeg asistenta za medicinsku fiziku i biofiziku Medicinskog fakulteta Zijada Muharemovića otvorena je večeras u Turskom kulturnom centru u Sarajevu.

Izložba donosi 32 fotografije koje predstavljaju odabir iz naučno-edukacijske dokumentacije od oko 1.500 fotografija nastalih u toku sintetiziranja i istraživanja polianilina, vrste polimera.

Riječ je o projektu kojim je Muharemović konkurirao u Federalnom ministarstvu nauke i obrazovanja u kategoriji popularizacije nauke.

On je istaknuo za Fenu da je eksperimentalno istraživanje vodljivih polimera, posebno polianilina, koje je izveo direktno povezano s njegovim magistarskim i doktorskim radom.

"To je nova vrsta materijala koja je fascinantna u mnogo čemu, a posebno da su to prvi polimeri koji provode struju. Ovo su prvi koraci u ovakvom istraživanju u BiH. Ipak, primjena ovih materijala u svijetu je već daleko, te su prisutni u mnogim oblastima, kao što su medicina, farmacija, tehnologija, avioindustrija, molekularna elektronika i drugim", kazao je on.

Istraživanja su trajala dvije i po godine, tokom kojih su i nastale fotografije. Izložba je zamišljena tako da se od prve do posljednje fotografije prati niz nastanka, procesa i mjerenja struje kroz polimere.

Za otkriće vodljivih polimera hemičari A.G. MacDiarmid i H. Shirakawa te fizičar A. J. Heeger dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2000. godine.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.