Umjetnička galerija BiH
0

Otvorena izložba najboljih novinarskih fotografija na svijetu

FENA
Najprestižnija svjetska izložba novinarskih fotografja "World Press Photo" otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

Ovo je drugi put nakon 2002. godine da je ova izložba postavljena u Sarajevu.

Prikazano je oko 200 pobjedničkih fotografija iz deset tematskih oblasti natjecanja, kojima su prikazani najznačajniji događaji u svijetu prošle godine. Postavljena je i fotografija godine autora Anthonyja Suaua rađena za magazin "Time" koja prikazuje policajca kako ulazi u kuću u Clevelandu, Ohio, zaplijenjenu zbog neisplaćene hipoteke. Ova fotografija pokazuje svu kompleksnost ekonomske krize koja je prošle godine pogodila svijet.

  • Ovo je najveće fotografsko natjecanje na svijetu. Svake godine pozivamo fotografe iz cijelog svijeta da pošalju svoje radove. Ove godine imali smo rekordan broj od 5.508 prijavljenih autora, koji su poslali više od 69.000 slika - izjavila je novinarima projekt menadžerica Fondacije World Press Photo Femke van der Valk.

Pojasnila je da se onda formira žiri iz reda profesionalaca iz cijelog svijeta, koji dvije sedmice bira najbolje fotografije.

Na svečanom otvaranju nije bio prisutan niko od dobitnika nagrada, jer, kaže Van der Valk, oni su iz cijelog svijeta, stalno rade i teško ih je okupiti. Na takmičenje se prijavilo samo pet autora iz BiH i oni nisu među dobitnicima bilo kakvih nagrada.

Kazala je da ima 15 kopija ove izložbe koja se prikazuje na 100 mjesta u 50 zemalja svijeta.