Svaki predmet priča
4

Otvorena izložba "Muzej odbačenih stvari" Jusufa Hadžifejzovića sa 1.000 eksponata

A. P.
U sarajevskoj galeriji Charlama Depo sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Muzej odbačenih stvari", autora Jusufa Hadžifejzovića, međunarodno priznatog konceptualnog umjetnika.

Izložbu čine predmeti i umjetnine autora, a drugi dio su, na Jusufov poziv, donirali njegovi prijatelji, kolege i posjetioci galerije iz BiH, ali i čitavog svijeta.

Izložbu je otvorio Jasmin Duraković, filmski redatelj i predsjednik CKA Charlama, koji je istakao kako ova izložba izmiče klasičnoj interpretaciji likovnog događaja da razmišljamo o svijetu oko nas.

Ova izložba sadrži više od 1.000 eksponata, jer je autor nesebično uključio druge ljude da budu dio "Muzeja odbačenih stvari", gdje svaki predmet krije iza sebe jednu duboku priču i mogućnost njenog čitanja.

Hadžifejzović je se zahvalio publici koja je došla na izložbu, istaknuvši činjenicu toga sto naša vlast i političari ne prate ovakva dešavanja, kao što ne prate umjetničke tokove općenito u BiH, ali da je to i ujedno nešto što daje umjetnicima snagu da idu dalje bez obzira na negativni kulturni milje u kojem žive.

Autor je kazao da je ovo početak jednog novog ciklusa, te da se ova izložba nastavlja razvijati i doživljavat će stalne promjene postavke.

Izložba "Muzej odbačenih stvari" je u fazi svoje pripreme postavke poslužila kao scenografija za potrebe snimanja igranog filma Jasmina Durakovića "Sve o ljubavi, knjigama i psima", gdje je autor izložbe igrao sebe.

Time je postavka dobila i drugu dimenziju, pokazujući kako odbačeni predmeti kao eksponati u galerijskom prostoru promjenom konteksta mogu dobiti drugu upotrebnu vrijednost i značenje.

Izložba je otvorena naredna dva mjeseca i može se pogledati svaki radnim danom od 10 do 18 sati, uključujući i subotu.