U galeriji Europe House
117

Otvorena izložba "Molitva" cijenjenog bh. umjetnika Safeta Zeca: Bol i nada u boljitak

N. O.
Otvorenje izložbe Safeta Zeca "Molitva" (Foto: T. S./Klix.ba)
Otvorenje izložbe Safeta Zeca "Molitva" (Foto: T. S./Klix.ba)
Večeras je u prostoru galerije Europe House zvanično otvorena izložba "Molitva" renomiranog bh. umjetnika Safeta Zeca.

Najnovija izložba Safeta Zeca nazvana "Molitva" donosi izbor radova koji svojim snažnim prikazom univerzalnosti molitve i nade u boljitak čovjeka osvajaju publiku.

Izložbu organizuje galerija Europe House u saradnji s Fondacijom Ivanka i Safet Zec, a na otvorenju prisutnima su se obratili sam umjetnik te Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)

"Umjetnost i kultura zaista su snažni mediji koji spajaju ljude, a evo ja sam bio sretan da sam upućen da služim u zemlji, živim u zemlji u kojoj imate veoma bogatu i umjetničku i kulturnu scenu. Večeras mi je posebno zadovoljstvo što imam priliku da ugostim jednu živu legendu, možda najvećeg živućeg umjetnika Bosne i Hercegovine gospodina Safeta Zeca", kazao je Sattler na početku svog obraćanja.

Dodao je kako je ideja nastala nedaleko od mjesta otvorenja izložbe prije tek nekoliko mjeseci.

"Razgovarali smo uz kafu i rodila se ideja da otvorimo ovu izložbu. Ponosni smo što građanima Sarajeva možemo ponuditi nešto drugačije. Neću puno govoriti o izložbi, samo bih izdvojio dvije stvari kojima se ja zaista divim koje uviđam u njegovoj umjetnosti - jedna je bol, druga je nada. To je nešto što nas sve dotiče kada gledamo vijesti svaku noć u našim dnevnim boravcima bilo da dolaze iz Gaze ili Ukrajine", kazao je u nastavku.

Safet Zec (Foto: T. S./Klix.ba)
Safet Zec (Foto: T. S./Klix.ba)

Na kraju je dodao da mu je drago da Europe House u centru Sarajeva stasava u jedan pravi centar kulture i umjetnosti.

"Večeras od dvije radosti potcrtao bih ovu drugu - moju radost da s mojom izložbom otvaramo, između ostalih događaja, i počinjemo aktivnost likovnih priredbi što je dio nekog mog sna. Tako da večeras taj jedan san se ostvaruje da gledam jednu izložbu, ne što je moja, mogu prošetati i s Ferhadije vidjeti unutra. Naravno i da jednu ovakvu kuću posvetimo kulturnim događajima", kazao je Safet Zec.

Najnoviji ciklus pridružuje se prethodnim autorovim radovima koji su istraživali simbolička značenja ruku, uključujući Exodus i Zagrljaj: "Zahvalan sam mladima koji će voditi ovaj prostor i želim puno sreće i puno ovakvih događaja", naglasio je Safet Zec.

"Jedna od brojnih studija Safeta Zeca prema Rembrantu izložena je i večeras. Slikajući grozdove ljudskih ruku uzdignutih u molitvi prema nebu, Safet Zec nas podsjeća na forme i izraze koji kroz historiju umjetnosti bude suosjećanje u patnji i čežnju za božanskom milosti. Glasovi različitih vjerskih tradicija u Molitvi Safeta Zeca odzvanjaju jednako snažnom potrebom za nadom i potvrđuju snagu umjetnosti da nas povežu u zajedničkom iskustvu", rekla je Aida Abadžić-Hodžić, kustosica izložbe.

Izložbu Molitva finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a organizovana je u saradnji sa Fondacijom Ivanka i Safet Zec. Otvorena je za javnost od ponedjeljka do petka od 09:00 do 18:00 sati u Europe House, Maršala Tita 62 u Sarajevu do 31. januara 2024. godine.

Europe House je dugoročni komunikacijski projekat Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji zamjenjuje EU info centar u BiH, sa centralnim uredom u Sarajevu (Europe House) i mrežom Europe House info pointa širom Bosne i Hercegovine. Kao projekat, Europe House pruža informacije o programima, projektima, institucijama i politikama Evropske unije, kao i o odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Aktivnosti Europe House uključuju organizaciju informativnih i inspirativnih događaja širom BiH, s ciljem promocije evropskih vrijednosti u BiH.