Festival u Centru
0

Otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog o prvom ratnom kinu Apollo

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u sklopu Festivala u Centru otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog o prvom ratnom kinu Apollo.

U februaru 1993. godine, u starom prostoru Obale, na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nastalo je šrvo ratno kino Apollo. Struja za projekcije filmova obezbjeđena je uz pomoć agregata, filmovi su prikazivani sa VHS- video opreme, a simbolična cijena ulaznice za projekcije bila je jedna cigareta.

Dokumentarni film o šrvom ratnom kinu Apollo tokom rata snimio je i režirao Srđan Vuletić u produkciji Sage. Dvadeset godina kasnije nastao je film o Prvom ratnom kinu Apollo, u režiji Šejle Kamerić i Marka Cousinsa i u produkciji Blow up-a.

"Pošto sam tamo bio redovan gost, bilježio sam sve što se tamo događalo. Ta prijateljstva ostaju za čitav život. Dijelili smo teška vremena. Velika je radost kad se sretnemo i vidimo da smo živi i zdravi", rekao je.

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava važnu godišnjicu vezanu za same početke estivala te organizira program pod nazivom "30 godina od prvog ratnog kina Apollo".

U programu "30 godina od Prvog ratnog kina Apollo" 29. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano sedam filmskih klasika: "Dani ludila" Joela Schumachera, "Divlji u srcu" Davida Lyncha, "Goli u sedlu" Dennisa Hoppera, "Mi nismo anđeli" Neila Jordana, "Noć na zemlji" Jima Jarmuscha, "Sirove strasti" Paula Verhoevena i "Thelma & Louise" Ridleyja Scotta.