U galeriji "Roman Petrović"
0

Otvorena izložba "Materijali i spojevi" Dejana Šarana

FENA
Izložba fotografija "Materijali i spojevi" autora Dejan Šarana otvorena je večeras u Galeriji "Roman Petrović" u okviru Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

To je autorov fotografski prikaz spojnica u građevinskom materijalu, betonu, drvetu, staklu... - tih najvažnijih, a oku često skrivenih, neophodnih detalja, bez kojih bi se urušila i najgrandioznija građevina.

Autor je te 'baglame' zabilježio objektivom tokom izgradnje objekta štamparije "Grafika Šaran" i došao na ideju da na prvoj samostalnoj izložbi mataforično kaže koliko su nevidljive "spojnice" važne i za naše, ljudske veze i odnose, i kako bi se bez njih urušilo sve.

"Autor spaja materijale i spojke u jednu cjelinu i pokušava spojiti različitost kako bi se figurativno pokazalo kako su male veze jako bitne za spajanje ljudi", rekao je direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić otvarajući izložbu.

Dejan Šaran je rođen 1967. godine u Sarajevu, gdje se i školovao. Po struci je injženjer grafičkih tehnologija. Fotografija mu je hobi već 30 godina.