Kultura
0

Otvorena izložba Maje Bajević “Home Again”

FENA
U subotu, 16. septembra, otvorena je prva velika sarajevska izložba Maje Bajević “Home Again”, u organizaciji Ars Aevi i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Otvaranju izložbe, postavljene u svim izložbenim prostorima Umjetničke galerije BiH na tri njena sprata, prisustvovale su stotine posjetilaca, koji su u izložbenim prostorima galerije po prvi put u Sarajevu mogli vidjeti neka od najznačajnijih ostvarenja ove internacionalno priznate bosanskohercegovačke umjetnice.

Izložba Maje Bajević realizirana je u saradnji između Projekta Ars Aevi i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, u ciklusu predstavljanja djela velikana savremene umjetnosti – osnivača Kolekcije Ars Aevi. Ovu kolekciju formiralo je, do danas, 147 umjetnika iz svih djelova svijeta, na poziv Ars Aevi, s ciljem stvaranja “njihovog” muzeja savremene umjetnosti, muzeja kojem pripadaju, u čijoj djelatnosti učestvuju i sa kojim održavaju odnose aktivne saradnje.

Prvi umjetnik koji je svojim djelom postao osnivač Kolekcije Ars Aevi bio je Michelangelo Pistoletto, jedan od začetnika pokreta Arte Povera i dobitnik “Zlatnog lava” za životno djelo 50. Venecijanskog bijenala. Proces predstavljanja umjetnika najvišeg prestiža, osnivača sarajevske kolekcije, započeo je 2001. godine, upravo samostalnom izložbom Michelangela Pistoletta “La Porta dello Specchio” [Vrata ogledala] koja je realizirana u svim izložbenim prostorima Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i praćena reprezentativnim katalogom. U proteklim godinama, ciklus Ars Aevi izložbi velikana savremene umjetnosti doveo je u Sarajevo umjetnike i njihova relevantna djela koji čine istoriju savremene umjetnosti. Nakon Pistoletta, postavljene su izložbe Josepha Kosutha, Daniela Burena, grupe IRWIN, Josepha Beuysa, Bizhana Bassirija, Jusufa Hadžifejzovića, a 2004. godine, posljednja u ovom nizu bila je monumentalna instalacija Jannisa Kounellisa u sarajevskoj Vijećnici koja je privukla pažnju 20 000 posjetilaca i ušla u antologije umjetnosti savremenog doba.

Izložba Maje Bajević u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, koju zajednički organiziraju Ars Aevi i Umjetnička galerija BiH, pripada ovom ciklusu izložbi osnivača Kolekcije Ars Aevi – velikana savremene umjetnosti. Izložba se realizira u trenutku kada Maja Bajević kao umjetnica internacionalnog renomea ulazi u prostore najznačajnijih aktera svjetske savremene umjetnosti kroz samostalne izložbe u prestižnim izložbenim prostorima i kroz pozive na učešće u najvažnijim grupnim izložbama, od kojih je najznačajnija “Dokumenta” u Kasselu na kojoj će umjetnica učestvovati u 2007. godini. Nebrojenim internacionalnim priznanjima za rad Maje Bajević sada se priključuje i Sarajevo, priređivanjem njene prve samostalne izložbe ovog formata, koja je, kao i izložba Michelangela Pistoletta 2001. godine, postavljena u prostorima sva tri sprata Umjetničke galerije BiH i bit će praćena katalogom iz iste edicije.

Izložbom “Home Again” umjetnica predstavlja svoja ostvarenja iz posljednjih godina, od kojih su mnoga već prikazana u svjetskim institucijama za savremenu umjetnost. Jedna od njih bila je i samostalna izložba u Galeriji P.S.1 u Njujorku, koja čiji dio njujorškog Museum of Modern Art (MoMA), realizirana 2004. godine. Priznanje koje je umjetnica dobila pozivom za samostalnu izložbu u ovoj, jednoj od najprestižnijih svjetskih galerija savremene umjetnosti, još jednom pokazuje značaj njenog djela na međunarodnoj art sceni: “Rad Maje Bajević komentira izražena pitanja recentne istorije, kao što su kolektivni identitet, tragedija, sudbina, konstrukcija i dekonstrukcija istorije, ideologije i sociologije. Djelujući kao katalizator, njen rad kreira narative koji referiraju memoriju i identitet, promišljajući prošlost i sadašnjost lokalnih socio-političkih događaja koji posjeduju globalne implikacije i referirarujći će na kolektivnu sudbinu i fragmente rasute historije. Zahtijevajući posmatračevu nepodjeljenu pažnju kako bi razumio njezin suptilni jezik, djelo Bajevićeve se proteže od videa, svjetlosnih i zvučnih instalacija, do performansa.” Na ovoj važnoj izložbi, koja je u Njojorku bila postavljena duže od tri mjeseca, Maja Bajević je predstavila zvučnu instalaciju “Avanti Popolo” i videorad “Double Bubble”, koji čini dio sarajevske Kolekcije Ars Aevi, oba predstavljena u okviru izložbe “Home Again”, uz još deset njenih reprezentativnih ostvarenja.

Maju Bajević na internacionalnoj sceni savremene umjetnosti zastupaju Galerija “Michel Rein” u Parizu i Galerija “Peter Kilchmann” u Cirihu. Iz biografije umjetnice koje njene galerije predstavljaju javnosti saznajemo njena najznačajnija njena ostvarenja u proteklim godinama: Maja Bajević je rođena u Sarajevu 1967. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Završila je postdiplomske studije u oblasti multimedija na École Nationale Supérieure des Beaux Arts u Parizu. Učestvovala je u brojnim izložbama, među kojima na 7. Internacionanom bijenalu u Šardžahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (2005), “How do we want to be governed?”, Muzej MACBA Barcelona (2004); na 50. Venecijanskom bijenalu, u prvom bosanskohercegovačkom paviljonu u organizaciji Ars Aevi, na izložbi Blood & Honey: Future's in the Balkans, Sammlung Essl u Klausterneubergu, jednom od posljednjih velikih projekata jednog od najznačajnijih kustosa 20. stoljeća Haralda Szeemanna (2003); na 7. Istanbulskom bijenalu; na Bijenalu u Valenciji 2001, Manifesta 3, Ljubljana, Slovenia (2000), i mnogim drugim.

Kustosice izložbe “Home Again” su Asja Mandić, kustosica Ars Aevi, i Maja Bobar, kustosica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Izložba će biti otvorena do 7. oktobra 2006. godine, svakim danom od 12 do 20 sati.