|

Otvorena izložba Maje Bajević “Home Again”

Otvorena izložba Maje Bajević “Home Again”
0
F
FENA
17.9.2006. u 18:13
0
komentara
0

dijeljenja
Otvorena izložba Maje Bajević “Home Again”
U subotu, 16. septembra, otvorena je prva velika sarajevska izložba Maje Bajević “Home Again”, u organizaciji Ars Aevi i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.
Otvaranju izložbe, postavljene u svim izložbenim prostorima Umjetničke galerije BiH na tri njena sprata, prisustvovale su stotine posjetilaca, koji su u izložbenim prostorima galerije po prvi put u Sarajevu mogli vidjeti neka od najznačajnijih ostvarenja ove internacionalno priznate bosanskohercegovačke umjetnice.

Izložba Maje Bajević realizirana je u saradnji između Projekta Ars Aevi i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, u ciklusu predstavljanja djela velikana savremene umjetnosti – osnivača Kolekcije Ars Aevi. Ovu kolekciju formiralo je, do danas, 147 umjetnika iz svih djelova svijeta, na poziv Ars Aevi, s ciljem stvaranja “njihovog” muzeja savremene umjetnosti, muzeja kojem pripadaju, u čijoj djelatnosti učestvuju i sa kojim održavaju odnose aktivne saradnje.

Prvi umjetnik koji je svojim djelom postao osnivač Kolekcije Ars Aevi bio je Michelangelo Pistoletto, jedan od začetnika pokreta Arte Povera i dobitnik “Zlatnog lava” za životno djelo 50. Venecijanskog bijenala. Proces predstavljanja umjetnika najvišeg prestiža, osnivača sarajevske kolekcije, započeo je 2001. godine, upravo samostalnom izložbom Michelangela Pistoletta “La Porta dello Specchio” [Vrata ogledala] koja je realizirana u svim izložbenim prostorima Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i praćena reprezentativnim katalogom. U proteklim godinama, ciklus Ars Aevi izložbi velikana savremene umjetnosti doveo je u Sarajevo umjetnike i njihova relevantna djela koji čine istoriju savremene umjetnosti. Nakon Pistoletta, postavljene su izložbe Josepha Kosutha, Daniela Burena, grupe IRWIN, Josepha Beuysa, Bizhana Bassirija, Jusufa Hadžifejzovića, a 2004. godine, posljednja u ovom nizu bila je monumentalna instalacija Jannisa Kounellisa u sarajevskoj Vijećnici koja je privukla pažnju 20 000 posjetilaca i ušla u antologije umjetnosti savremenog doba.

Izložba Maje Bajević u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, koju zajednički organiziraju Ars Aevi i Umjetnička galerija BiH, pripada ovom ciklusu izložbi osnivača Kolekcije Ars Aevi – velikana savremene umjetnosti. Izložba se realizira u trenutku kada Maja Bajević kao umjetnica internacionalnog renomea ulazi u prostore najznačajnijih aktera svjetske savremene umjetnosti kroz samostalne izložbe u prestižnim izložbenim prostorima i kroz pozive na učešće u najvažnijim grupnim izložbama, od kojih je najznačajnija “Dokumenta” u Kasselu na kojoj će umjetnica učestvovati u 2007. godini. Nebrojenim internacionalnim priznanjima za rad Maje Bajević sada se priključuje i Sarajevo, priređivanjem njene prve samostalne izložbe ovog formata, koja je, kao i izložba Michelangela Pistoletta 2001. godine, postavljena u prostorima sva tri sprata Umjetničke galerije BiH i bit će praćena katalogom iz iste edicije.

Izložbom “Home Again” umjetnica predstavlja svoja ostvarenja iz posljednjih godina, od kojih su mnoga već prikazana u svjetskim institucijama za savremenu umjetnost. Jedna od njih bila je i samostalna izložba u Galeriji P.S.1 u Njujorku, koja čiji dio njujorškog Museum of Modern Art (MoMA), realizirana 2004. godine. Priznanje koje je umjetnica dobila pozivom za samostalnu izložbu u ovoj, jednoj od najprestižnijih svjetskih galerija savremene umjetnosti, još jednom pokazuje značaj njenog djela na međunarodnoj art sceni: “Rad Maje Bajević komentira izražena pitanja recentne istorije, kao što su kolektivni identitet, tragedija, sudbina, konstrukcija i dekonstrukcija istorije, ideologije i sociologije. Djelujući kao katalizator, njen rad kreira narative koji referiraju memoriju i identitet, promišljajući prošlost i sadašnjost lokalnih socio-političkih događaja koji posjeduju globalne implikacije i referirarujći će na kolektivnu sudbinu i fragmente rasute historije. Zahtijevajući posmatračevu nepodjeljenu pažnju kako bi razumio njezin suptilni jezik, djelo Bajevićeve se proteže od videa, svjetlosnih i zvučnih instalacija, do performansa.” Na ovoj važnoj izložbi, koja je u Njojorku bila postavljena duže od tri mjeseca, Maja Bajević je predstavila zvučnu instalaciju “Avanti Popolo” i videorad “Double Bubble”, koji čini dio sarajevske Kolekcije Ars Aevi, oba predstavljena u okviru izložbe “Home Again”, uz još deset njenih reprezentativnih ostvarenja.

Maju Bajević na internacionalnoj sceni savremene umjetnosti zastupaju Galerija “Michel Rein” u Parizu i Galerija “Peter Kilchmann” u Cirihu. Iz biografije umjetnice koje njene galerije predstavljaju javnosti saznajemo njena najznačajnija njena ostvarenja u proteklim godinama: Maja Bajević je rođena u Sarajevu 1967. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Završila je postdiplomske studije u oblasti multimedija na École Nationale Supérieure des Beaux Arts u Parizu. Učestvovala je u brojnim izložbama, među kojima na 7. Internacionanom bijenalu u Šardžahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (2005), “How do we want to be governed?”, Muzej MACBA Barcelona (2004); na 50. Venecijanskom bijenalu, u prvom bosanskohercegovačkom paviljonu u organizaciji Ars Aevi, na izložbi Blood & Honey: Future's in the Balkans, Sammlung Essl u Klausterneubergu, jednom od posljednjih velikih projekata jednog od najznačajnijih kustosa 20. stoljeća Haralda Szeemanna (2003); na 7. Istanbulskom bijenalu; na Bijenalu u Valenciji 2001, Manifesta 3, Ljubljana, Slovenia (2000), i mnogim drugim.

Kustosice izložbe “Home Again” su Asja Mandić, kustosica Ars Aevi, i Maja Bobar, kustosica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Izložba će biti otvorena do 7. oktobra 2006. godine, svakim danom od 12 do 20 sati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.