{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba litografija Pabla Picassa "Skice za Guernicu"

F
27.2.2009. u 21:08
0
0
Otvorena izložba litografija Pabla Picassa "Skice za Guernicu"
0
Otvorena izložba litografija Pabla Picassa "Skice za Guernicu"
Izložba litografija velikog španskog slikara Pabla Picassa "Skice za Guernicu", njegovo čuveno djelo kojim je oslikao tragične događaje u španjolskom građanskom ratu, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u okviru Festivala "Sarajevska zima".
Izložba je pobudila iznimno interesovanje posjetilaca za 45 izloženih Picassovih skica koje svjedoče o procesu nastanka "Guernice", pokazujući razradu detalja za djelo naslikano 1937. godine.

Skice su u Sarajevo dopremljene iz Muzeja "Kraljice Sofije" u Madridu.

Picassova "Guernica" govori o tragediji istoimenog malog španjolskog grada, njegovoj krvavoj epizodi. Moćna avionska flota nije prestajala bacati bombe i rakete na ovaj gradić, tada nastanjen samo ženama, djecom i starcima.

Čitava je Guernica pretvorena u plamen, a svaki je znak života, bio brutalno ugašen. Taj je masakr inspirirao Picasssa da napravi djelo protiv fašizma.

Njegova slika "Guernica" oslikava pale ratnike, žene, djecu i životinje, žrtve krvavog čina. Stoga ona simbolizira svu tragediju rata, a intenzitet užasa i nasilja uočava se na prvi pogled. Picasso je time osudio pokolj nad civilima u savremenom svijetu, koji se ponavlja i danas.

Izložba, koju je organizirala Ambasada Španije u BiH u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH i "Sarajevskom zimom", bit će otvorena do 17. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: