U galeriji "Novi hram"
11

Otvorena izložba likovnih radova "Figura u savremenoj umjetnosti"

FENA
U sklopu 29. Internacionalnog festivala "Sarajevska zima", večeras je u sarajevskoj galeriji "Novi hram" otvorena izložba slika "Figura u savremenoj umjetnosti - veliki format", nastalih u okviru likovne kolonije "Art simpozijum Jahorina".

Na izložbi su predstavljeni likovni radovi petnaestak autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Rusije i Japana.

Kako je ovom prilikom kazao osnivač i organizator "Art simpozijuma Jahorina" Lazo Savić, riječ je o radovima nastalim u okviru desetog, jubilarnog saziva ove likovne kolonije.

Umjetnički radovi koji čine postavku stvarani su u tehnici ulje na platnu i akril, te kombiniranoj tehnici.

Prema riječima likovnog kritičara Vojislava Vujanovića, spomenuta likovna kolonija okuplja umjetnike svih meridijana - od Španije do Japana.

U svom desetogodišnjem trajanju, ova kolonija ugostila je više stotina renomiranih likovnih stvaralaca iz cijelog svijeta.

Raznolikost i šarolikost, koju Kolonija donosi i predstavlja, pozitivno se reflektira u umjetničkom i uopće kulturnom pogledu, te dovodi do razmjene različitih iskustava, svjedočeći o specifičnim nadahnućima, ali i univerzalnim porukama i poukama, rečeno je.

Izložba je otvorena do 17. februara.