Kultura
0

Otvorena izložba likovnih djela Daniela Ozme

FENA
U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta večeras je u Galeriji Novi hram u Sarajevu otvorena izložba likovnih djela Daniela Ozme, ubijenog 1942. godine u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac, te priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je naglasio da je holokaust tragedija čitavog čovječanstva, a ne samo Jevreja, te da se radi o događaju koji je obilježio 20. vijek i koji treba da "nas nauči da takav genocid nikada više ne smije biti ponovljen".

Većina izloženih djela Daniela Ozme ustupljena su iz Umjetničke galerije i Historijskog muzeja BiH, a građani će izložbu moći pogledati svakim danom od 12.00 do 18.00 sati sve do 8. februara tekuće godine.

Organizatori večerašnjeg kulturnog sadržaja su Jevrejska zajednica BiH, Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija” i galerija “Paleta”, a tehnički je podržan od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine centar i predstavništva za BiH kompanije Siemens.

U prigodnom, zabavnom programu su nastupili maestro Dževad Šabanagić, akademik Abdulah Sidran, glumac Miki Trifunov, Vokalni oktet “Prijatelji”, dok je o djelu Daniela Ozme govorila, te izvršila postavku večerašnje izložbe Meliha Husedžinović, direktorica Umjetničke galerije BiH.