Kultura
25

Otvorena izložba Kupujmo domaće: Djela savremenih domaćih umjetnika u galeriji Duplex

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji Duplex100m2 otvorena je izložba "Kupujmo domaće!" čiji je cilj predstavljanje djela bosanskohercegovačkih umjetnika domaćim i stranim posjetiocima.

Francuz Pierre Courtin koji je 2004. godine otvorio galeriju Duplex100m2 rekao je da je ljetna izložba okupila oko 30-35 savremenih umjetnika iz Bosne i Hercegovine. Kako navodi ideja je da se razvije dovoljno tržište umjetnina u našoj zemlji.

On je istakao da su ovu izložbu radili umjetnici iz mlađih, ali i starijih generacija. Riječ je o profiliranim izložbama počevši od slikarstva, crteža, fotografije, te digitalnih djela i sitotisak.

Umjetnica Claudia Zini kazala je da u Sarajevu ima mnogo odličnih umjetnika i da prije nije bila upoznata s tom činjenicom s obzirom na to da je došla iz Italije.

"Radim sa Pierrom u galeriji i mislim da su umjetnička scena i umjetnici u Sarajevu odlični. Želimo da ljudi znaju šta se dešava u BiH i u Sarajevu", rekla je Zini.

U ranijem intervjuu koji je dao za portal Klix.ba, osnivač i vlasnik galerije, Francuz Pierre Courtin je pojasnio kako se radi o dvomjesečnoj ljetnoj izložbi u kojoj će učestvovati umjetnici iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine.

Izložba će trajati i tokom Sarajevo Film Festivala kako bi se privuklo što više posjetilaca, a ideja je razviti tržište umjetnina u Sarajevu, a koje se danas nalazi na gotovo apsolutnoj nuli. Ova izložba čiji je cilj da se djela domaćih umjetnika predstave posjetiocima bit će prodajnog karaktera.