Galerija Novi hram
0

Otvorena izložba "Jevreji stradali u NOB-u"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U povodu obilježavanja 27. januara, Dana oslobođenja najzloglasnijeg logora "Aušvic", večeras je u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu otvorena izložba "Jevreji stradali u NOB-u".

Izložbu je organizirala Jevrejska zajednica u BiH i njome je počela manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana holokausta u našoj zemlji.

Postavka je donijela oko 180 fotografija Jevreja iz BiH koji su bili učesnici Narodnooslobodilačkog rata. Ona je samo dio velike izložbe iz fundusa Jevrejske zajednice u BiH, rađene još prije 30-ak godina.

Brojne je posjetioce pozdravio savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, naglasivši da je izložba priča o ljudima koji su organizovano ili neorganizovano otišli u partizane i dali svoj život za slobodu.

Među njima je, kazao je, veliki broj prvoboraca, kao i tri narodna heroja - Pavle Goranin Ilija, Nisim Albahari i Samuel Lerer.

"Postavkom smo htjeli prikazati ljude sa kojima se posjetioci mogu identificirati kao poznatim imenima iz istorije. Tu su mnoge znane osobe, kao što su Danijel Ozmo, Marcel Šnajder ili Oskar Danon", kazao je.

Naglasio je da su Jevreji pripadnici NOR-a najvećim dijelom dolazili iz Sarajeva, u kojem ih je živjelo oko 12.000. Partizanima se iz ostalih mjesta u BiH priključio relativno mali broj Jevreja, a razlog je uglavnom bio njihovo odvođenje u koncetracione logore.

Od preživjelih učesnika NOR-a od 1941. godine, njih 42 su nosioci Partizanske spomenice.

U NOR su sa teritorije BiH na početku ustanka stupila 384 Jevreja. Od 14.500 Jevreja koji su pred Drugi svjetski rat živjeli u BiH, stradalo ih je više od 10.000, odnosno oko 70 posto ukupnog jevrejskog stanovništva u BiH.

Izložba će biti otvorena do 6. februara.