Galerija "Roman Petrović"
0

Otvorena izložba "Ja sam oblikom kaplja, ali sadržinom more"

FENA
U galeriji "Roman Petrović" večeras je otvorena izložba "Ja sam oblikom kaplja, ali sadržinom more" umjetnice Emire Hajdar.

Izloženi radovi, štafelajski i konceptualni, specifični su po likovnom izričaju. Po riječima historičara umjetnosti Vojislava Vujanovića, djela Emire Hajdar ukazuju na život kao misterij, kao igru tajnovitih sila s naglašenim religijskim aspektom.

"Posebno interesantna su njena vertikalna platna, duga i do osam metara, koje je umjetnica potapala i gužvala u bojama te izložila na zidove sve do poda gdje se ona prelamaju stvarajući privid odraza u ogledalu", kazao je Vujanović na svečanosti otvaranja izložbe.

Umjetnica je u izjavi za Fenu istakla da je ovim djelima željela podsjetiti ljude na duhovnost i otrgnuti ih, na tren, iz materijalističkog svijeta.

"Radovi obrađuju znakovno porijeklo bh. tla od prapočetaka pa sve do danas i implicirani su u savremeni moderni izraz", kazala je Hajdar.

Sam naziv izložbe citat je iz pjesme bosanskohercegovačkog pjesnika Abdurrahmana Sikirića Sirrija. Sirri znači "tajnovit" te je, po riječima umjetnice, i to dodatno pojašnjenje za pomalo magični svijet znakova i njenih radova.

Izložba ove umjetnice bit će otvorena za posjetitelje do 10. februara.