Vijećnica
0

Otvorena izložba "Integrirana rehabilitacija naslijeđa"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović otvorili su večeras u sarajevskoj Vijećnici izložbu "Integrirana rehabilitacija naslijeđa/procjena stanja graditeljskog i arheološkog naslijeđa".

Voditeljica projekta "Integrirana rehabilitacija naslijeđa u jugoistočnoj Evropi" Mirela Mulalić-Handan je izjavila novinarima da je izložba organizirana u sklopu promotivnih aktivnosti projekta "Integrirana rehabilitacija naslijeđa" Vijeća Evrope i Evropske komisije, koji se provodi u regiji.

Na izložbi su predstavljene fotografije 26 spomenika kulture iz zemalja jugoistočne Evrope, koji su stavljeni u fokus za rehabilitaciju. Izložba će za građane biti otvorena do 22. marta u vremenu od 15 do 18 sati.

Među tih 26 spomenika obuhvaćenih projektom iz BiH su tri: Vijećnica u Sarajevu, Aladža džamija u Foči i arheološko područje - helenistički grad Daorson kod Stoca.

U projekt su uključene sve zemlje jugoistočne Evrope. Mulalić-Handan kaže da su u okviru projekta pokrenutog 2003. ostvareni veliki rezultati, a BiH je jedna od zemalja koje su ostvarile najbolje rezultate u okviru projekta.

  • Ovo naslijeđe zapravo svjedoči o zajedničkom naslijeđu Evrope i gradi zajednički identitet Evrope. Slogan cijelog projekta je "Naše naslijeđe nas ujedinjuje", kazala je Mulalić-Handan.

I gradonačelnik Sarajeva Behmen je u svom obraćanju naglasio da ovaj projekt olakšava kompatibilnost u zaštiti kulturnog naslijeđa sa zemljama Evropske unije na bazi uvjerenja da je baština svake zemlje dio našeg zajedničkog naslijeđa, za koje postoji zajednička odgovornost.

On je posebno istaknuo da je projekt osigurao uvjete da Vijećnica bude prepoznata kao jedan od prioriteta za djelovanje u jugoistočnoj Evropi, čime su osigurane mogućnosti da preostali radovi na njenoj rekonstrukciji i restauraciji budu fnansirani iz IPA fondova Evropske unije.