Sarajevo
0

Otvorena izložba i promovirana knjiga "Kada su komšije bili ljudi"

FENA
Collegium Artisticum
Collegium Artisticum
U sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum večeras je otvorena izložba "Kada su komšije bili ljudi" posvećena pravednicima među narodima iz BiH koji su tokom Drugog svjetskog rata riskirali svoje živote kako bi pomogli sugrađanima Jevrejima.

Istovremeno je promovirana istoimena knjiga istraživača Jevrejske zajednice BiH Elija Taubera, u kojoj je u 25 priča prikazano 47 ljudi iz BiH koje je Memoralni centar Yad Vashem proglasio pravednicima među narodima, kao i Jevreji koje su oni spasili. Osim Taubera, autori izložbe su Amina Abdičević i Branko Dursum.

Na izložbi su postavljene fotografije pravednika, preživjelih, te kratak opis događaja na bosanskom i engleskom jeziku. Fotografije i drugi izloženi dokumenti sakupljani su širom svijeta, od Južne i Sjeverne Amerike, preko Pariza, Tel Aviva do zemalja bivše Jugoslavije.

Tauber je izjavio Feni da je na projektu radio nekoliko godina, a intenzivno u posljednjih godinu i po. Naveo je kako je izložba multimedijalna, jer će se u njenom okviru prikazivati i video spot, čija je svrha da pozove ljude da ispričaju svoje priče i tako se stavi tačka na ovu tamnu, ali istovremeno i svijetlu tačku historije BiH.

Tauber kaže da je njegova želja bila da istakne ulogu pravednika među narodima u spašavanju bh. Jevreja, jer bi bez njih broj žrtava holokausta u BiH bio veći.

Izložba "Kada su komšije bili ljudi" bit će otvorena u Collegiumu Artisticumu do 4. jula.