{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba i prikazan film "Danteros" u Kopru

S
6.6.2010. u 11:51
0
0
Otvorena izložba i prikazan film "Danteros" u Kopru
0
Otvorena izložba i prikazan film "Danteros" u Kopru
Povodom inauguracije Kulturnog društva "Dante Alighieri", u srednjovjekovnom ambijentu Pretorijanske palate u Kopru, u petak navečer je otvorena samostalna izložba slika iz ciklusa "Danteros" akademskog slikara iz Banje Luke, Gorana V. Jankovića.
Organizatori su ovom izložbom željeli ojačati kuturne veze i mostove, te unaprijediti međunarodnu saradnju u oblasti kulture između Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Kulturno Društvo "Dante Alighieri" je ustanovio prije tačno 150 godina u Rimu talijanski pjesnik Giovani Pascoli. Svrha te organizacije, koja u svijetu ima već preko 400 odbora, je da predstavi italijansku kuturu drugim narodima.

U okviru inauguracije Društva u svečanom dijelu programa održanom u Vijećnici Pretorijanske palate prikazan je film "Danteros" u trajanju 11 minuta koji je na simboličan način u obliku trodimenzionalnog putovanja kroz Pakao, Čistilište i Raj prezentovao kompletan ciklus slika posvećenih Božanstvenoj komediji Gorana Jankovića, a koji je naišao na dobar prijem kod publike.

Na ceremoniji otvaranja izložbe autor se posebno zahvalio organizatoru:

"Hvala na povjerenju koje mi je ukazano da u ovoj prekrasnoj Pretorijanskoj palati mogu sa vama podijeliti svoje snove inspirisane Božanstvenom komedijom u slavu velikog pjesnika Dantea i boga ljubavi Erosa. Večeras Dante svijetli punim sjajem među nama i bit će mi veoma drago ako sam bar za trenutak uspio uhvatiti tračak njegovog svjetla na mojim slikama".

Izložbu je svečano otvorila generalni konzul Italije u Sloveniji Marina Simeoni, a prisustvovali su poslanik italijanske manjine u Parlamentu Slovenije Roberto Battelli, predsjednik Unije Italijana za Sloveniju i Hrvatsku Maurizio Tremul, predsjednica Kulturnog društva "Dante Alighieri" iz Kopra, Vanja Vitošević, predstavnici organizacije "Dante Alighieri" iz Trsta te druge važne ličnosti kulturnog i društvenog života Slovenije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: