Galerija "Mak"
0

Otvorena izložba "Hronike vremena"

FENA
"Hronike vremena" naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti istaknutog bh. književnika, dramaturga i kulturnog djelatnika Borivoja Jevtića (1894-1959) otvorena večeras u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Postavkom je kroz niz izloženih Jevtićevih rukopisa, fotografija, ličnih dokumenata i predmeta, književnih časopisa u kojima je objavljivao radove, pozorišnih plakata, crteža i knjiga osvijetljena svestrana djelatnost tog književnika.

Autor izložbe je viši kustos Muzeja Nedim Mušović, a popraćena je zanimljivim katalogom.

Direktorica Muzeja Medhija Maglajlić u kratkom je obraćanju posjetiocima istaknula da Jevtić spada u najznačajnije bh. književnike, pozorišne radnike, reditelje i dramaturge, te da je jedan od najistaknutijih hroničara pozorišnog i književnog života u BiH.

Književni historičar i kritičar Dejan Đuričković je naglasio da je Jevtić pripadao generaciji kulturnih djelatnika koji su bili opijeni idejom jugoslavenstva, te su i radili na stvaranju države Jugoslavije.

Naglasio je da je taj književnik ostvario niz izvanrednih portreta ljudi, uređivao i pokretao brojne književne listove, radio kao dramaturg u pozorištu te bio veoma dinamičan organizator kulturnog života u BiH.

Izložba, koja je realizirana u saradnji sa SPKD "Prosvjeta", bit će otvorena do 15. januara iduće godine.