{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba "Hronike vremena"

F
2.12.2009. u 20:09
0
0
Otvorena izložba "Hronike vremena"
0
Otvorena izložba "Hronike vremena"
"Hronike vremena" naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti istaknutog bh. književnika, dramaturga i kulturnog djelatnika Borivoja Jevtića (1894-1959) otvorena večeras u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.
Postavkom je kroz niz izloženih Jevtićevih rukopisa, fotografija, ličnih dokumenata i predmeta, književnih časopisa u kojima je objavljivao radove, pozorišnih plakata, crteža i knjiga osvijetljena svestrana djelatnost tog književnika.

Autor izložbe je viši kustos Muzeja Nedim Mušović, a popraćena je zanimljivim katalogom.

Direktorica Muzeja Medhija Maglajlić u kratkom je obraćanju posjetiocima istaknula da Jevtić spada u najznačajnije bh. književnike, pozorišne radnike, reditelje i dramaturge, te da je jedan od najistaknutijih hroničara pozorišnog i književnog života u BiH.

Književni historičar i kritičar Dejan Đuričković je naglasio da je Jevtić pripadao generaciji kulturnih djelatnika koji su bili opijeni idejom jugoslavenstva, te su i radili na stvaranju države Jugoslavije.

Naglasio je da je taj književnik ostvario niz izvanrednih portreta ljudi, uređivao i pokretao brojne književne listove, radio kao dramaturg u pozorištu te bio veoma dinamičan organizator kulturnog života u BiH.

Izložba, koja je realizirana u saradnji sa SPKD "Prosvjeta", bit će otvorena do 15. januara iduće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: