|

Otvorena izložba "Hronike vremena"

Otvorena izložba "Hronike vremena"
0
F
FENA
2.12.2009. u 20:09
0
komentara
0

dijeljenja
Otvorena izložba "Hronike vremena"
"Hronike vremena" naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 50. godišnjice smrti istaknutog bh. književnika, dramaturga i kulturnog djelatnika Borivoja Jevtića (1894-1959) otvorena večeras u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.
Postavkom je kroz niz izloženih Jevtićevih rukopisa, fotografija, ličnih dokumenata i predmeta, književnih časopisa u kojima je objavljivao radove, pozorišnih plakata, crteža i knjiga osvijetljena svestrana djelatnost tog književnika.

Autor izložbe je viši kustos Muzeja Nedim Mušović, a popraćena je zanimljivim katalogom.

Direktorica Muzeja Medhija Maglajlić u kratkom je obraćanju posjetiocima istaknula da Jevtić spada u najznačajnije bh. književnike, pozorišne radnike, reditelje i dramaturge, te da je jedan od najistaknutijih hroničara pozorišnog i književnog života u BiH.

Književni historičar i kritičar Dejan Đuričković je naglasio da je Jevtić pripadao generaciji kulturnih djelatnika koji su bili opijeni idejom jugoslavenstva, te su i radili na stvaranju države Jugoslavije.

Naglasio je da je taj književnik ostvario niz izvanrednih portreta ljudi, uređivao i pokretao brojne književne listove, radio kao dramaturg u pozorištu te bio veoma dinamičan organizator kulturnog života u BiH.

Izložba, koja je realizirana u saradnji sa SPKD "Prosvjeta", bit će otvorena do 15. januara iduće godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.