{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba "Glasovi slobode"

F
12.10.2010. u 23:17
0
0
Otvorena izložba "Glasovi slobode"
0
Otvorena izložba "Glasovi slobode"
"Glasovi slobode" naziv je internacionalne izložbe kolekcije plakata koja je otvorena večeras u Gradskoj galeriji Collegium artisticum, a predstavlja dio ovogodišnjeg, 11. internacionalnog bijenala plakata u Meksiku.
Svih 110 plakata koje potpisuje 111 autora iz 36 zemalja svijeta povezuje pojam sloboda.

Radovi odražavaju svu maštovitost autora koji su prikazali svoje viđenje različitih vidova slobode u svijetu, kao što su sloboda čovjeka, mišljenja, govora ili djeteta.

Na ovoj internacionalnoj kolektivnoj izložbi učestvuju i tri autora iz BiH - Amra Zulfikarpašić, Dalida Karić-Hadžiahmetović i Čedomir Kostović.

Ovogodišnje bijenale plakata u Meksiku poklopilo se s obilježavanjem dvaju važnih datuma u historiji te zemlje - 200 godina nezavisnosti i 100 godina od meksičke revolucije.

Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić, istaknuvši da kroz izložene radove grad priča o stoljetnom traganju za slobodom na pravi način.

"Sva tri bh. autora koja učestvuju na izložbi svjedoče da sloboda nije provokacija, ona je najuniverzalnija vrijednost čovjeka. Ne postoji mir bez slobode i ne postoji život bez slobode", kazao je Spahić.

Jedna od bh. autorica, Dalida Karić-Hadžiahmetović navodi da je zadatak svih učesnika izložbe bio dati svoje viđenje pojma slobode i njegovih različitih vidova. U svom radu ona se bavila slobodom žene te pozvala na njeno oslobađanje od svih vrsta ugrožavanja.

Izložba će biti otvorena do 27. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: