Collegium artisticum
0

Otvorena izložba "Glasovi slobode"

FENA
"Glasovi slobode" naziv je internacionalne izložbe kolekcije plakata koja je otvorena večeras u Gradskoj galeriji Collegium artisticum, a predstavlja dio ovogodišnjeg, 11. internacionalnog bijenala plakata u Meksiku.

Svih 110 plakata koje potpisuje 111 autora iz 36 zemalja svijeta povezuje pojam sloboda.

Radovi odražavaju svu maštovitost autora koji su prikazali svoje viđenje različitih vidova slobode u svijetu, kao što su sloboda čovjeka, mišljenja, govora ili djeteta.

Na ovoj internacionalnoj kolektivnoj izložbi učestvuju i tri autora iz BiH - Amra Zulfikarpašić, Dalida Karić-Hadžiahmetović i Čedomir Kostović.

Ovogodišnje bijenale plakata u Meksiku poklopilo se s obilježavanjem dvaju važnih datuma u historiji te zemlje - 200 godina nezavisnosti i 100 godina od meksičke revolucije.

Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić, istaknuvši da kroz izložene radove grad priča o stoljetnom traganju za slobodom na pravi način.

"Sva tri bh. autora koja učestvuju na izložbi svjedoče da sloboda nije provokacija, ona je najuniverzalnija vrijednost čovjeka. Ne postoji mir bez slobode i ne postoji život bez slobode", kazao je Spahić.

Jedna od bh. autorica, Dalida Karić-Hadžiahmetović navodi da je zadatak svih učesnika izložbe bio dati svoje viđenje pojma slobode i njegovih različitih vidova. U svom radu ona se bavila slobodom žene te pozvala na njeno oslobađanje od svih vrsta ugrožavanja.

Izložba će biti otvorena do 27. oktobra.