{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba fotografija Sarajeva 1878.-1914.

F
6.4.2007. u 19:59
0
0
Otvorena izložba fotografija Sarajeva 1878.-1914.
0
Otvorena izložba fotografija Sarajeva 1878.-1914.
Povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu otvorena je izložba fotografija Sarajeva 1878.-1914. godine, češkog umjetnika Františeka Franje Topčića, koji je do 1919. godine radio u ovoj ustanovi kao bibliotekar, fotograf i arhivar.
Prema riječima autorice izložbe, višeg kustosa Lebibe Džeko, kriterij za odabir 61 slike za izložbu bio je prikaz promjena koje su nastale u Sarajevu uspostavom austrougarske vlasti, a u isto vrijeme su predstavljene slike onih prizora koji su zadržali duh starih vremena.

Ove slike su tek mali dio kolekcije fotografija koje je snimio Topčić, kojih u foto arhivu Zemaljskog muzeja ima oko 5.000, kazala je Džeko.

Izložba će biti otvorena do 6. maja, a Džeko kaže da svaka fotografija predstavlja priču za sebe i iz svake se može nešto naučiti o historiji grada.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović je na otvaranju izložbe rekao da ona briše vremenske i prostorne granice među ljudima te uspostavlja komunikaciju s onim što se već desilo i onim što tek treba da dođe.

- Na ovaj način i sami postajemo imaginarni svjedoci jednog prošlog vremena u kojem su nicale građevine koje danas svjedoče o historijskom kontinuitetu konfesionalne koegzistencije ovog grada, o čudesnom susretu civilizacija, kazao je Mitrović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: