Kultura
0

Otvorena izložba fotografija "Pogled" autora Dženata Drekovića

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana djeteta sinoć je u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba fotografija "Pogled" autora Dženata Drekovića.

Fotografije su nastale u vrtiću i učionicama Javne ustanove Mjedenica, gdje se obučavaju djeca s poteškoćama u razvoju, te prikazuju djecu u svakodnevnom školskom okruženju. Pune su jednostavnosti i topline koja ne proizilazi samo iz vedrih boja i uspješne kompozicije.

Cilj izložbe je potaknuti javnost i nadležne institucije na ravnopravan tretman ove djece u našem društvu, kako bi im se omogućilo ispunjenje njihovog punog potencijala, jednako kao i svoj djeci u našoj zemlji. Iako je BiH potpisnica brojnih konvencija koje obavezuju na kvalitetno i dostupno obrazovanje i ranu intervenciju, samo mali broj djece s poteškoćama u razvoju to i dobije, a i tad uglavnom putem projekata i sredstvima stranih donatora, poručili su iz Udruženja Edus-Edukacija za sve, koje je organizator izložbe i s kojim Dreković sarađuje od nastanka.

Dreković volonterski učestvuje u svim EDUS-ovim medijskim kampanjama i daje značajan umjetnički doprinos u naporima za ostvarivanje prava djece s poteškoćama u razvoju.

''Poslije ovih fotografija, 'inkluzija' zvuči samo kao islužena riječ. Može postati stvarnost, ali samo pod uslovom da prihvatimo da je ona ustvari potrebna nama, kako bismo ulaskom u 'svijet neodoljivog nekoristoljublja' dali sebi priliku da postanemo bolji ljudi. Vrata su nam oduvijek bila širom otvorena, do nas je'', kažu iz organizacije EDUS.

Izložba se organizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Australije u Beču.