Kultura
10

Otvorena izložba fotografija pobjednica konkursa časopisa "Refoto"

FENA
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Izložba fotografija pobjednika konkursa časopisa "Refoto" - studentica Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo Iman Gavrankapetanović i Nine Mašić otvorena je danas u galerijskom prostoru ove akademije.

Riječ je o konkursu posvećenom mladim autorima do 23 godine starosti raspisanom u okviru trećeg Memorijala "Dragoljub Tošić", koji je u Beogradu pokrenut 2007. godine u čast jednog od osnivača časopisa "Refoto".

Ovogodišnji ravnopravni laureati su studentice četvrte i treće godine odsjeka grafičkog dizajna ALU Sarajevo, koje su profesori prijavili na konkurs.

Iman Gavrankapetanović istaknula je novinarima da se na konkurs prijavila s ciklusom radova "Dokumentarna reportaža sa ulice". Navodi da su fotografije nastale tokom 2009. i 2010. godine na drugoj godini studija u okviru njene posjete Japanu.

"Slikala sam neke jednostavne stvari i bila sam fascinirana načinom na koji ta kultura funkcioniše, potpuno drugačije od ostalih. Imala sam želju da to zabilježim. Najviše volim fotografisati ljude i portrete, te raditi dokumentarne fotografije, jer svaki čovjek se ponaša onako kakvim ga čini njegova okolina", kazala je ona.

Nina Mašić je konkurirala s ciklusom crno-bijelih fotografija "Poroci", nastalih u okviru vježbe na Akademiji kada je snimala svoje kolege tokom rada, ali i trenutaka opuštanja.

"Htjela sam pokazati Akademiju u opuštenoj atmosferi, koja se dosta razlikuje od ostalih visokoškolskih ustanova. Mislim da sam uspjela u tome. Posebno volim da fotografišem ljude, jer u licima vidim uvijek nešto zanimljivo", istaknula je.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Milan Živković ističe da je riječ o regionalnom časopisu, koji se distribuira u sve zemlje bivše Jugoslavije. Memorijal je pokrenut u čast čovjeka koji je najveći dio života posvetio radu s mladim ljudima. Kazao je da su radovi ovih autorica podjednako dobri, ali potpuno suprotni, prikazujući različite stvari na različit način.

Dodao je da se žiri nije mogao odlučiti između radova ovih dviju autorica te su obje pobijedile na konkursu.