Sarajevo
0

Otvorena izložba fotografija "Masovne grobnice u BiH"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u ambijentu sarajevske Vijećnice večeras je otvorena izložba dokumentarističkog karaktera "Masovne grobnice u BiH".

Sastoji se od 60 crno-bijelih potresnih fotografija Muhameda Mujkića pred kojima zastaje dah zbog ovjekovječenih stravičnih slika ljudskog stradanja koje svjedoče istinu o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, te drugih do sada neviđenih matarijala iz istraživanja i iskopavanja masovnih grobnica širom BiH kojima su zabilježena stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Višegradu, Zvorniku, Bratuncu, Hercegovini i svim drugim bosanskohercegovačkim stratištima iz perioda 1992 -1995. godina.

Na centralnom izložbenom mjestu je mapa na kojoj su obilježena stratišta širom BiH.

Tokom ratnog perioda u BiH nestale su 27.734 osobe, a među njima više od 80 posto bošnjačke nacionalnosti, rečeno je na otvaranju.

Izložbu je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić porukom da ga kao čovjeka boli svaka nevina žrtva Bosne i Hercegovine, da svaku od njih osjeća kao svoju i da krivce za počinjeno zlo treba proganjati do kraja života i zbog toga da se zlo ne bi ponovilo budućim naraštajima.

Komšić je pozvao inostrane partnere kojih na otvaranju izložbe nije bilo mnogo da svakako pogledaju fotografije i shvate, kako je rekao, zašto toliko vapimo za pravdom koje još nema.

Izložbu "Masovne grobnice u BiH" koja će za posjetioce biti otvorena do 20. jula u vremenu od 10 do 21 sat organizirali su Muzej Grada Sarajeva i Institut za nestale osobe BiH.